Dersom Norge benytter gass i stor stil i tettsteder, vil det bli vanskeligere å bygge ut fjernvarme. Grunnen er at dersom viktige potensielle fjernvarmekunder går over til gass, blir kundegrunnlaget for å etablere fjernvarmeanlegg med en akseptabel lønnsomhet mer eller mindre borte. Det er rådgiver innen energi, miljø og sikkerhet, Morten H. Soma, som sier dette til Teknisk Ukeblad.
- Dette ville gå ut over CO 2-balansen. Riktignok har naturgass et lavere CO 2-utslipp enn olje. Men trebrensel, skogsavfall og bark er CO 2-nøytralt. Energibæreren i større fjernvarmeanlegg i Norge er i dag for en stor del trebrensel og delvis avfall, sier han.
Ser vi derimot på enkeltstående områder, er billedet et annet. Gasnor i Haugesund har bidratt til å redusere NO x-utslippet lokalt ved at gass har erstattet tungolje. Også CO 2-utslippene er redusert betydelig.
Gass bør brukes i større industristeder. Men det er viktig å vurdere hva dette betyr for en eventuell satsing på fjernvarme. Erfaringen fra Danmark og Sverige - og også Norge - viser at når først fjernvarme er etablert, vil utviklingen gå raskt i positiv retning av seg selv.
Norge har brensel for fjernvarmeanlegg tilsvarende mange TWh. Eneste rensing som behøves, er posefilter, og da blir utslippene meget lave, sier Soma.