Klepp, Jæren: Mursteinproduksjon er enormt energikrevende. Ovnen brenner på 1060 grader i opp til 84 timer.
– Med det volumet vi produserer, hadde det ikke svart seg med andre kjente energiformer enn gass, sier administrerende direktør Harald Gilje i Jærtegl.
Prisen og stabiliteten på naturgassen gjør produksjonen mulig. Et strømbrudd med spenningsfall kan ødelegge en hel ovn full av stein, det vil si at 30.000 murstein kan gå tapt.
20 millioner
Bedriften startet opp for fullt i år, og produserer nå murstein til fasade og marktegl, som kan ligge på bakken. Tidligere var det 15 teglverk bare på Jæren, nå er det kun to i hele landet.
– Vi har tilgang på fantastisk godt råstoff: blåleire fra Jæren, forteller direktøren. To store leirhauger og en sandhaug ligger innerst i fabrikklokalet. Det representerer 500.000 mursteiner, som tilsvarer fire ukers produksjon.
20 millioner kroner er investert i bedriften med 15 ansatte. – Vi har hatt to emisjoner etter starten. Nå har vi fått noen gode industrielle eiere som vil satse, forteller Gilje.
Jærtegl er landets eneste produsent av marktegl. En kunde så potensialet og har bestilt hele årsproduksjonen. Det betyr at 30 prosent av produksjonen er sikret.
Manuell produksjon
Bedriften produserer 20.000 murstein om dagen. Foreløpig foregår mye av produksjonen manuelt.
– Det ville ikke vært noe problem å helautomatisere produksjonen, men markedet er ikke stort nok ennå, sier Gilje.
Alle maskinene er kjøpt brukt fra en engelsk fabrikk.
– Ideen var å få et gammelt anlegg oppjustert til dagens krav, og det har vi klart, sier han.