BYGG

Gassflammen i Ålesund har sloknet

Brannvesenet i Ålesund startet søndag med å bore seg gjennom en murvegg for å komme til den eksplosjonsfarlige propantanken som ligger under den sammenraste boligblokken i Fjelltunveien. Under boringen gikk det varmegang i boret som måtte skiftes.
Brannvesenet i Ålesund startet søndag med å bore seg gjennom en murvegg for å komme til den eksplosjonsfarlige propantanken som ligger under den sammenraste boligblokken i Fjelltunveien. Under boringen gikk det varmegang i boret som måtte skiftes. Bilde: POLITIET
31. mars 2008 - 07:13

– Flammen er sluknet, men det er usikkert om det er gass i lufta. Derfor blir det gjennom natt til mandag foretatt gassmålinger. En ny vurdering av situasjonen blir tatt mandag formiddag når resultatet fra gassmålingene foreligger, opplyser operasjonsleder Ivar Inge Klefstad i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Vaktholdet ble natt til mandag opprettholdt på stedet.

Søndag kveld ble en gate ved rasstedet stengt på grunn av frykt for propanlekkasje i kloakken. Propanen stammer trolig fra gass som siver ut fra tanken etter at brannvesenet tidligere på dagen boret seg inn til stedet hvor tanken ligger.

Kan snart flytte hjem

Hvis eksplosjonsfaren snart er over, kommer trolig politiet til å gi grønt lys for at de cirka 470 evakuerte kan flytte tilbake.

– Vi håper at det kan skje i løpet av mandagen, men vi kan ikke love noe, sier politiets stabssjef John Kåre Flo til Aftenposten.

De evakuerte har nå vært avstengt fra hjemmene sine i fem døgn.

– Jeg er veldig utålmodig og ønsker at folk skal få flytte hjem så raskt som mulig. Men sikkerheten er det viktigste, sier Flo.

Eksperter

Brannsjef Geir Thorsen sier til Dagbladet at det kan bli aktuelt å få hjelp fra ekspertise i oljebransjen for å få til en kontrollert avfakling av gassen som eventuelt er igjen. En slik avfakling kan sammenlignes med brenning av gass på installasjonene i Nordsjøen.

Samtidig er ekspertene blitt mindre bekymret for bevegelsene i bygget og byggets stabilitet. Bevegelsene er nå nede på millimeternivå. Geologer skal vurdere fjellet bak bygningen for å se om det er ytterligere bevegelse i raspartiet.

En byggteknisk ekspertgruppe satt søndag samlet for å vurdere hvordan og hvor raskt søket etter de savnede kan starte. Gruppen skal mandag ettermiddag gi sin foreløpige innstilling.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.