Naturvernforbundet protesterer og mener at andelen må økes vesentlig, uten å uttrykke noen bekymring for hva det vil koste. Slike holdninger har i alle år hindret utbygging her i landet og vil føre til stadig hyppigere og stadig verre kraftkriser, hvis de får lov å fortsette.
CO 2 er en naturlig forekommende gass som er nødvendig for livet på jorden, slik vi kjenner det, selv om den utgjør mindre enn en halv promille av atmosfæren. At politikere og miljøaktivister kaller den "sterkt forurensende", er "sterkt misvisende". Ca. 30 prosent økning siden den industrielle revolusjon, har fått planter og trær til å vokse fortere. Gassen er løselig i vann, og mye av utslippene til atmosfæren tas opp direkte i verdenshavene. Den er i likhet med bl.a. metan, men i langt mindre grad enn vanndamp, en såkalt klimagass som gjør temperaturen på jorden levelig.
Man har forsøkt å måle hvor mye den globale gjennomsnittstemperaturen sannsynligvis har steget på grunn av menneskers CO 2-utslipp siden det begynte i stor skala, og har kommet frem til ca. 0,8 grader. Dette forutsetter at utstrålingen fra solen har vært konstant, noe vi vet at den aldri har vært. Nyere forskning tyder på at skydannelser fra flytrafikk i høyere luftlag også kan ha bidratt vesentlig. Man har forsøkt å beregne hvor stor temperaturstigning man kan vente seg av CO 2-utslipp i årene som kommer, men modellene har ikke kunnet forklare det som faktisk har skjedd tidligere. Her har periodevis temperaturen avtatt selv med økende innhold av CO 2 i atmosfæren, og i mange år frem til ca. 1975 var det global avkjøling som var bekymringsfull. Det var det sikkert også for våre fjerne forfedre, som opplevde kommende istider.
Odd W. Andersen
pensjonert professor i elkraftteknikk, NTH/NTNU