Energigiganten Gazprom advarer EU mot å tro at russisk gass automatisk vil flomme inn til energihungrige europeiske land.
I stedet kan Russlands ressurser i større grad havne i Asia, særlig Kina, advarer selskapet.
Bakgrunnen er at EU jobber med reformer av gassindustrien, hvor de blant annet krever lik tilgang til gassrørene for alle selskaper.
Frykter EUs «kinesiske mur»
Forsøk på å svekke Gazproms dominans i enkelte markeder og skape større konkurranse blir ikke sett på med blide øyne av russerne. Gazprom advarer EU mot å bygge en «kinesisk mur» og svekke russerne kontroll over gassinfrastrukturen.
– Hvis man ikke kan tjene penger på driften av gassrørene vil leverandørene ikke ønske å gjøre så store investeringer, men heller lete etter mer attraktive markeder, sier eksportsjef Alexander Medvedev i Gazprom ifølge Euractiv.
EU vil at alle selskaper skal få lik tilgang til gassinfrastruktur, noe som kan true Gazproms posisjon i land som Polen. Russland og Polen er ennå ikke enige om en ny gassavtale, få dager før dagens avtale går ut. EU nektet nylig Russland og Polen å inngå en kontrakt om leveranse av russisk gass gjennom Yamal-ledningen til 2037 fordi den ikke var i tråd med EUs energipolitikk. 75 prosent av Polens gassimport kommer fra russerne.
Markedsmodell
EUs nye reformer kan favorisere kortsiktige gasskontrakter i forhold til lange kontrakter, mener Gazprom.
– Hvis vi ikke får langsiktige gasskontrakter, vil gassvolumene til markedet begynne å avhenge av pris. Gassen vil være tilgjengelig når prisen er høy. Når prisen er lav, vil volumene kanskje flyte til mer attraktive markeder, sier Medvedev, og peker på at Asia da vil konkurrere med EU om gassen.
Truer Gazproms dominans
EU jobber også med å bygge flere nye gassrør, blant annet for å skaffe egne forsyningsruter fra sentral-Asia som går utenom det russiske rørsystemet og Gazproms kontroll. Det mest kjente prosjektet er Nabucco som vil frakte gass fra Irak og Georgia opp til Østerrike. Det er også diskusjoner om en transadriatisk linje, et rør ITGI mellom Tyrkia-Hellas-Italia og linjen AGRI som skal sammenføye Aserbajdsjan-Georgia-Romania.
En slik sørlig gasskorridor kan skaffe EU mer gass utenom Russland. EU ønsker ikke å være så avhengige av russerne, særlig etter forsyningskrisene da Russland stengte ned gassrøret gjennom Ukraina i 2006 og 2009.
Russland planlegger gassrøret South Stream, som kan gjøre Nabucco-planene overflødige. Se nettstedet Euractivs kart over planlagte gassrør
Samtidig er det god tilgang på konkurrerende LNG, noe som kan gjøre alle rørplanene overflødige i nær framtid, ifølge den russiske avisen Kommersant. De skriver at Nigeria vil levere LNG for 163 dollar per 1000 kubikkmeter. Russisk gass koster per i dag over 300 dollar for samme mengde.