Den russiske energigiganten Gazprom sa tirsdag at de kommer til å redusere de daglige gassleveransene via Nord Stream-rørledningen til Tyskland fra 167 til 100 millioner kubikkmeter per dag.
Ifølge Gazprom er årsaken at tyske Siemens er forsinket med reparasjonen av noen kompressorer. «...dermed ble tiden mellom overhalinger for lang og det ble identifisert tekniske feil i motorene», ifølge Gazprom.
Den føderale tilsynsmyndigheten for miljø, industri og kjernekraft, Rostechnadzor, har derfor utstedt en ordre om et midlertidig forbud mot bruk av alle unntatt tre gasspumper ved Portovaya, skriver Gazprom, ifølge et russisk nyhetsnettsted.
Må fylle lagrene før vinteren
Verken Siemens AG eller Siemens Energy har svart på spørsmål fra nyhetsbyrået Reuters.
Uansett om årsaken er teknisk eller politisk, vil det nå bli vanskeligere å fylle opp gasslagrene i Europa. Lagrene i EU er i dag 51 prosent fulle i gjennomsnitt, i Tyskland er det et par prosentpoeng mer, ifølge Spiegel. Tankene bør fylles til minst 80 prosent før vinteren; 90 i Tyskland.
Gassleveransene til Polen, Bulgaria, Finland og Nederland er allerede stengt, fordi de nekter å betale i rubler. Dette gjør at Nord Stream 1 for tiden er den absolutt viktigste rørledningen for russisk gasseksport vestover. Russland står for rundt en femtedel av EUs gassimport.
Vedlikehold skal ta to uker
Ifølge tenketanken Bruegel i Brussel, sendte Gazprom nylig rundt 1,2 milliarder kubikkmeter/uke gjennom dette røret. Til sammenligning bruker Tyskland rundt 1,6 milliarder kubikkmeter i en gjennomsnittsuke, men betydelig mindre om sommeren.
Derfor legges vedlikehold til sommeren. Det gjøres vedlikeholdsarbeid på Nord Stream hver sommer, og det tar vanligvis omtrent to uker. det skriver Klaus Müller, president for det tyske nettverksdirektoratet (Bundesnetzagentur), på Twitter.
Denne sommeren er det særlig viktig for EU-landene å fylle gasstankene. Europeiske land ønsker å redusere importen av russisk gass. Det er også fare for at Russland struper gassflyten enda mer.
Nylig advarte Det internasjonale energibyrået (IEA) om at det kan bli nødvendig med rasjonering av naturgass i Europa til vinteren. Da vil store industribedrifter miste gassen først. Både Tyskland og Danmark har beredskapsplaner for dette.
Brann ved stort LNG-anlegg i USA
Norge har lenge eksportert gass til Europa på full kapasitet, men også noen norske installasjoner må gjennomføre planlagt vedlikehold i sommer.
Den eneste alternative gasskilden for Europa er da flytende naturgass, LNG.
Derfor var det verst tenkelige tidspunkt da det brøt ut brann ved et av USAs største LNG-anlegg, Freeport LNG i Texas, i forrige uke. Freeport står for rundt 20 prosent av USAs produksjon av flytende naturgass
Tirsdag meddelte eierne at anlegget ikke kommer til å være i full drift før på slutten av året. Delvis drift kan kanskje starte om tre måneder. Dermed faller 1,2 milliarder kubikkmeter gass ut av markedet, og de europeiske gassprisene steg straks med 20 prosent, ifølge Bloomberg.
Også Norges eneste store LNG-anlegg har vært stengt lenge: Hammerfest LNG gjenåpnet i slutten av mai, etter å ha vært stengt siden september 2020. Det er fortsatt ikke full produksjon ved anlegget.
Fersk analyse om EU: Bygger enorm overkapasitet for import av flytende nedkjølt gass