Likevel synes ikke Geir Åslie at det er så merkelig at over 400 ansatte jobber i det stadig voksende industrikomplekset ved Norges sørligste punkt.
– Det er jo så fint her, tenk på hvilken muligheter vi har. En vakker skjærgård og et godt klima, sier Geir Åslie, teknisk sjef i GE Healthcare.
Eventyret startet så langt tilbake som i 1874, den gang Globoid-pillene trillet ut fra Nygaard & Co – fra 1996 Nycomed ASA. I 1997 fusjonerte Nycomed med Amersham, som igjen ble kjøpt opp av GE i 2004. Resultatet er formidabelt: i 2004 omsatte GE Healthcare røntgenkontrastmidler for nærmere 100 milliarder kroner.
Hvert sekund
Geir Åslie setter tingene i perspektiv på denne måten:
– Behovet for røntgenskontrastmidler er blitt markant mye større de siste årene. Ny teknologi kan brukes for å oppdage for eksempel en tidlig cancer. Rundt 30 millioner mennesker verden rundt hjelpes hvert år med basis i kontrastmiddelprodukter fra GE Healthcare her på Lindesnes. Hvert sekund, døgnet rundt hele året, injiseres det en dose med kontrastmiddel som har sin opprinnelse hos oss. Det er ganske utrolig å tenke på.
Mindre energiforbruk
GE Healthcare er en av to referansebedrifter for ENOVA på grunn av selskapets energiøkonomisering. GE konsernet har på eget initiativ forpliktet seg til Kyoto avtalen. Et av målene er å forbedre energieffekten med 30 prosent per produserte enhet innen 2012.
– Vi jobber hele tiden for å redusere energiforbruket, og har gjort en rekke tiltak for å gjennomføre dette. Bruk av energi måles mot produserte enheter. Blant annet er reaktorene i produksjonsprosessen polstret for å redusere energitapet. Energiforbruket gikk ned med 18 prosent eller 32 gigawatt timer i 2005, noe som tilsvarer energiforbruket til ca 1500 boliger. Målet vårt er ytterligere seks prosent reduksjon i 2006, sier Åslie.
Foruten selve energisparingen, gir tiltakene som gjennomføres også synergieffekter:
- Armatur og lyskilder får økt levetid.
- Pumper får lengre levetid. Vedlikeholdsintervallene blir også lengre.
- Den tekniske isoleringen av varme overflater (som polstring av reaktorer) bedrer produksjonsarbeidernes yteevne på grunn av en mer behagelig temperatur. Dette gir dermed også en HMS gevinst.
- CO 2-utslippet er redusert med 22,6 prosent eller 7000 tonn årlig.
- Luftmengdene i ventilasjonen er redusert. Dette gir færre filterskift, og øker holdbarheten på anlegget.
- Redusert støy.
– Vi har også blant annet investert i simulatorer for å optimalisere prosesstyringsløsninger, sier Geir Åslie.
Strengt regelverk
Selskapet har sterk fokus på HMS, og har satt sikkerhet i høysetet. Åslie beskriver tiltakene som ekstreme.
– GE har nullfilosofi når det gjelder skader og ulykker. Absolutt alt som skal gjøres, skal gjøres sikkert. For eksempel får ingen på anlegget utføre noe alene uten at de har opplæring/godkjenning for det. Det er et meget strengt regelverk. Tidligere var det slik at vi rettet på feil og gjorde noe med problemene da vi oppdaget dem. Nå iverksetter vi tiltak før problemene oppstår. Vi ser hele tiden etter potensielle faremomenter, sier Åslie.
Resultatene av HMS-fokuseringen har blant annet resultert i at sykefraværet hos GE Healthcare er på fire prosent – langt under det som er normalt hos norske bedrifter.
– Dette er vi veldig stolte av. Det viser at tiltakene vi har gjort er riktige, sier Åslie.
Historien til anlegget på Lindesnes har stort sett vært preget av suksess.
– Vi har aldri måttet permittere en person. Siden 1974 har vi hatt en formidabel økning i produksjonsvolumet. I det hele tatt har vi et potensial og en teknologi som er spesiell. At vi i tillegg ligger midt i en turistidyll, er ingen ulempe for å tiltrekke seg dyktige folk, sier Geir Åslie.