Byggenæringen står overfor voksende utfordringer for å redusere sin energibruk og for å møte konkurransen på boligmarkedet. Men altfor sjelden møter man offensive aktører som gleder seg over kravene til endring.
Skanska-sjef Petter Eiken, Forny-direktør Magnus Aune Hvam og fagrådgiver Guro Nereng i Bellona representerer mer et unntak enn regelen når de tar bladet fra munnen i et innlegg i Dagens Næringsliv. De kritiserer Selvaag Bolig-direktør Baard Schumann som mener nye tekniske krav for å få boligene mer energieffektive også kan være prisdrivende.
I mediene opplever vi en stadig økende interesse for energieffektivisering av boliger. Ordet passivhus er blant de mest søkte på Google og burde indikere at brukerne, både de som leier bolig, eier bolig eller planlegger å bygge bolig, er engasjert i krav til kvalitet og kostnader.
Boligdebatten dreier seg i altfor stor grad om pris. Så mye er boligen din verdt, er et nesten månedlig hovedoppslag i VG og Dagbladet. Hvis disse mediene hadde tatt sin informasjonsoppgave på alvor, skulle de brukt like mye plass på hvordan et hus eller en leilighet bør bygges for å få ned energikostnadene.
Byggenæringen er en fragmentert næring med sprikende interesser. Budskapet overfor myndighetene er ofte ullent. Derfor er det helt riktig av Byggenæringens Landsforening (BNL) å stille et tydelig krav til regjeringen om at det må satses mer på kompetanseutvikling om kravene i klimaforliket skal kunne innfris, slik næringen har gjort nå.
Norske bygg står for ca. 35–40 prosent av all energibruk. Derfor vil kravene til mer energieffektive bygg bare øke. Hele 75 prosent av husholdningene eier sin egen bolig. Svært mange av disse bor som undertegnede i en bolig bygd på 70- og 80-tallet, kjennetegnet av dårlig isolering og null varmegjenvinning. Hvor gode er egentlig passivhusene?
Dessverre er mange av oss relativt kunnskapsløse og lite praktiske om hva som kreves for å rehabilitere og redusere energibruken. Vi trenger rådgivning og kompetanse for å gjøre noe mer enn å klage over strømregninga.
Nye tekniske forskrifter hvert femte år, og passivhus som standard innen 2017, kan oppleves som tøft for en næring i omstilling, men det beste svaret fra både leverandører og entreprenører er å møte kravene offensivt.
Industrielt har næringen mye å lære av andre når det gjelder forskning og utvikling. Det må jobbes mer helhetlig og tverrfaglig både når det gjelder planlegging og gjennomføring.
Brøset-byen i Trondheim er et spennende pilotprosjekt. Plusshuset i Berlin likeså. Vi trenger mange flere.