Svenske ÅF vil kjøpe finske Pöyry for 6 milliarder norske kroner. Målt i omsetning vil det fusjonerte tekniske konsulentselskapet bli Nordens største med en årsomsetning på over 18 milliarder norske kroner.
Det svenske tekniske konsulentselskapet ÅF, som har flere avdelinger og et arkitektfirma i Danmark, er på vei til å bli Nordens største.
Firmaet har ifølge en pressemelding og en nettside dedikert til kjøpstilbudet tilbudt seg å kjøpe det finske konsulentselskapet Pöyry for 6 milliarder norske kroner.
Hvis tilbudet blir akseptert av Pöyrys aksjonærer, vil det sammenslåtte konsulentselskapet få 14.550 heltidsansatte og omsette for over 18 milliarder norske kroner i året. Det er mer enn svenske Sweco, som hittil har ledet de nordiske konsulentenes konkurranse med en omsetning på 16,9 milliarder svenske kroner i 2017.
Fornuften bak oppkjøpet ligger ifølge ÅF i at de to bedriftene komplementerer tjenestene til hverandre. Pöyry fokuserer på tremasse, papir og energi, mens ÅF er sterke innen bilindustri, avansert produksjonsindustri, matvare- og medisinområdet. I tillegg er Pöyry representert i rundt 20 land hvor ÅF ikke har kontorer. Den sammenslåtte bedriften vil få faste kontorer i 45 land.
Til sammenligning hadde Danmarks største konsulentselskap, Rambøll – som forøvrig kjøpte en avdeling av Pöyry i 2014 – en omsetning på ca. 14 milliarder norske kroner i fjor og hadde 12.500 heltidsansatte.
Northvolt-sjefen går av. Håper at lån fra Scania kan redde selskapet
ÅF i Norge
Av Heidi Sævold
Siden 2012 har ÅF eid det norske prosjektledelsesselskapet Advansia. ÅF Advansia AS har hatt prosjektledelse på store Oslo-prosjekter som Oslo Gardermoen Lufthavn (T2-prosjektet), Deichman Bjørvika og det nye Munchmuseet. ÅF Advansia AS er bare ett av flere datterselskaper det svenske gigantselskapet har i Norge, i tillegg til ÅF Energy, ÅF Industry og ÅF Ingeneering.
I 2012 kjøpte ÅF opp konsulentselskapet innenfor teknologi og systemutvikling, Epsilon. Sammenslåingen ga ÅF dermed 1600 nye ansatte. ÅF har gjort en rekke oppkjøp i Norge siden tusenårsskiftet (se faktaboks).
Sverige og Danmark med felles gigantordre på panservogner