– Dette var kjekt, sier oppfinner og boreingeniør, Nils Reimers.
Sammen med boreingeniør Per Olav Haughom har han utviklet verktøyet AST (Anti Stall Tool).
Fast del av borestrengen
Nyvinningen sørger for at borekronen roterer og borer uansett bergart.
Det er en mekanisk enhet som kontrollerer dreiemomentet på borekronen kontinuerlig under boreoperasjoner. Det gjør at borekronene varer lenger, og at borehastigheten øker med over 40 prosent sammenliknet med tradisjonell teknologi.
– Vårt mål er at AST skal bli en fast del av borestrengen. Det vil i så fall bli den første nyvinningen i borestrengen siden 70-tallet, og det vil være en bragd, mener Reimers, som understreker at borestrengen i dag er veldig amerikansk.
Godt mottatt i USA
Det behøver derimot ikke å bli et hinder, for flere amerikanere har allerede fått øynene opp for AST.
– Vi har fått tommelen opp for AST på det amerikanske innenlandsmarkedet, nærmere bestemt hos naturgassprodusentene. De har testet ut vårt utstyr, som gjør det daglige vedlikeholdsarbeidet på naturgassbrønnene mye mer effektivt. Nå produserer vi alt vi kan klare, forsikrer Reimers.
Det siste halvåret har Tomax AS gjennomført omfattende tester av utstyret, både offshore i Nordsjøen og på oljebransjens testbrønn, Ullrigg ved IRIS i Stavanger.
– Resultatene er veldig bra. Vi klarer å løse en del problemer som er betydelig for industrien, forteller gründeren, som er glad for at han ikke lyttet til rådene han fikk fra Statens veiledningskontor for oppfinnelser i oppstartsfasen.
– De mente dette ikke ville gå bra, men jeg klandrer dem ikke. De visste vel ikke nok til å kunne vurdere produktet.
Vil ikke bli kjøpt opp
At ideen var god, visste derimot selskapet National Oilwell. For ikke lenge siden, fikk Reimers uventet besøk av selskapets sjefingeniør på boreutstyr.
– Han kom innom for å se hvordan utstyret vårt så ut. I fire år hadde National Oilwell utviklet et lignende verktøy, uten å ta patent. Deres verktøy så akkurat ut som vårt, som de oppdaget da de tilfeldigvis gjorde et patentsøk, forteller Reimers.
Nå er National Oilwell et av flere store selskaper som er interessert i å kjøpe Tomax. Det er derimot ikke aktuelt, forsikrer Reimers.
– Vi åpner ikke for den debatten. Vi vil ikke tape vårt momentum, som er utviklingen av verktøyet AST.
Vil slå an
Overingeniør i Statoil, Knut Sigve Selnes har kjørt flere tester av AST og har god tro på Tomax sin nyvinning.
– Kjørt på riktig måte har AST stor evne til å ta bort vibrasjoner. Jeg tror verktøyet vil slå an, og at det vil bidra til at vi sparer både tid og penger, sier Selnes, som anser det som sannsynlig at AST etterhvert vil bli en fast del av borestrengen.