Etter mange år med røde tall skinner solen atter igjen på Sun Microsystems. Riktignok har det norske datterselskapet gått bra, men internasjonalt har Sun slitt med underskudd. Knapt noe selskap vokste så mye under internettbølgen, men fallet ble desto større. Tid for dyp selvransakelse sto for døren.
Åpenhet og standarder var svaret i krystallkulen, og det har betalt seg. Nå er det atter sorte tall og Sun fremstår som kanskje det mest åpne IT-selskapet av alle. De har til og med gått så langt at de har åpnet selve kronjuvelene i form av Sparc-prosessoren, operativsystemet Solaris og programmeringssuksessen Java. Not invented here-syndromet er også borte, og AMD står for en stor del av prosessorene i Suns maskiner. Nylig inngikk selskapet også en avtale med Intel for til enhver tid å sikre seg det beste fra X86-verdenen.
Størst på åpen kildekode
– Vi har blitt den ledende leverandøren innen åpen kildekode og er den størst bidragsyteren til dette etter hvert enorme samfunnet hvor rundt 800 000 utviklere deltar. Til sammen har vi donert kodeutvikling som tilsvarer 12 milliarder kroner som åpen kildekode, og som hvem som helst, til og med konkurrentene våre, kan bygge videre på. Problemet for mange selv innen åpen kildekode er at de blir saksøkt av andre som mener de har rettigheten. Vi sørger for at all kode vil frigjør er garantert fri for slike problemer, sier markedsdirektør i Sun Microsystems Norge, Jens Petter Mathiesen.
Ikke dårlig butikk
– Det kan høres ut som en dårlig butikk å gi bort alle varene gratis, men forretningsmodellen er å leve av support. Det gir ikke like store inntekter som med proprietær programvare, men økningen i volum gjør dette til god butikk. I dag eksisterer det åpen kildekodeekvivalenter for nesten all slags programvare inklusive forretningskritiske programmer, og stadig flere norske programvareselskaper baserer seg på denne modellen.