Vi fikk nylig gladnyheten om at HP åpner opp for lisensiering av WebOS. Dette betyr at du i fremtiden kan finne en av de beste plattformene vi har prøvd i skallet til ditt eget yndlingsmerke.
Det er selvsagt hemmelig hvilke produsenter som nå sitter og vurderer WebOS, men siden vi synes slikt er gøy skal vi se litt historisk på det, og gjette litt:
Mobilis gjettelek v.1.0 ™
Samsung er ikke redd for nye plattformer.
Vi blir seriøst overrasket om ikke Samsung er blant de interesserte. Dette er en produsent som har slått til på hver eneste lille mobilplattform som har vært mulig å lisensiere. De er ikke redd for å prøve noe nytt, og har massive ressurser både på produksjons- og utviklingssiden.
Sony Ericsson satser i dag på to plattformer: Sin egen og Android.
Sony Ericsson er heller ikke vanskelige på det, så også her ligger det muligheter. Produsenten har imidlertid satt inn alle kluter på Android i år, og droppet både Symbian og Windows Phone 7. Produsenten har også uttalt at de har som mål å bli "størst på Android", så det er lite trolig at de vil være først ut med WebOS-lisens.
LG er cowboyen i dagens mobilmarked.
LG er en klar kandidat. Produsenten startet året med slagordet "Dual Core, nuff said", og vært først ut med både dual core og 3D-skjerm. De leter fremdeles etter "sin linje", og har prøvd seg frem med flere forskjellige prosessorer, grafikkbrikker og plattformer. Dette er ikke en produsent som kommer til å si nei til å prøve noe nytt.
Nokia har såpass mye å jobbe med om dagen at vi tviler på de har ressursene til å ta i bruk en ny plattform.
Nokia har bundet seg tett mot Microsoft, og kommer til å satse hardt på Windows Phone fremover. Produsenten har også forpliktelser i forhold til Symbian og Meego, og har aldri tidligere lisensiert plattformer de ikke har laget selv. Når selskapet i tillegg har vært gjennom store nedskjæringer og sannsynligvis har flere på vei ser vi ikke for oss at Nokia-sjef Stephen Elop sitter i forhandlingsstolen med Leo Apotheker.
Muligheter for Sense-integrasjon vil være en faktor for HTC når de vurderer WebOS.
HTC var tidligere en ren Windows Mobile-produsent, men tok steget over til Android rimelig kjapt. Faktisk var dette produsenten bak den aller første Android-telefonen, HTC Dream. De produserer fremdeles Windows Phone-telefoner og er opptatt av å ha et bredt nedslagsfelt. Produsenten har aldri lisensiert Symbian, så de er mer forsiktige enn LG og Samsung. En annen faktor å ta med her er at produsenten er opptatt av å differensiere seg fra konkurrentene ved å integrere det omfattende menysystemet Sense i alle telefoner, så mulighetene her vil veie tungt. Her kan det gå begge veier, men vi utelukker ikke HTC som en WebOS-kandidat.
Dersom det bare er å lisensiere WebOS og smekke plattformen inn uten merarbeid, er ZTE og Huawei kanditater.
Vi velger å sette Huawei og ZTE i samme bås, for dette er produsenter med nøyaktig samme strategi: De kjøper ferdig maskinvare av tredjepartsleverandører, setter komponentene sammen i eget hus, og lisensierer en ekstern plattform. De har ikke egne menysystemer, og kjører ut "stock-versjonen" av plattformene de bruker. Disse produsentene er derfor avhengige av at de ikke trenger legge mye arbeid i utvikling og tilpasning av WebOS om de skal være aktuelle.
Nei, det skjer ikke.
Dersom Apple lisensierer WebOS skal undertegnede personlig kjøpe den første WebOS-telefonen fra denne kanten og levere den på døra til en heldig leser.
Hvem tror du er mest aktuell for WebOS? Diskutér i kommentarfeltet!