ENERGI

Gjøkåsen-brønn nummer to var også tørr

Ble spekulert i om det var gjort et funn.

Også Gjøkåsen Deep-brønnen er tørr.
Også Gjøkåsen Deep-brønnen er tørr. Illustrasjon: Equinor/OED
Ina AndersenIna AndersenJournalist
2. apr. 2019 - 05:14

Equinor har har fullført den andre brønnen på Gjøkåsen-prospektet, Gjøkåsen Deep. Brønnen var, i likhet med den første, tørr.

Det skriver Oljedirektoratet i en melding

Brønnen ligger sørøst i Barenthavet, og er i et ellers helt uutforsket område, nært inntil grensen til Russland.

Det er også en av de ti lisensene som ble tildelt i 23. konsesjonrunde, og som er omfattet av Klimasøksmålet. 

Spekulasjoner

På grunn av økt aktivitet i området rundt brønnen ble det lenge spekulert i om det var gjort et funn. Dette viser seg nå med andre ord ikke å stemme.  

Oljedirektoratet skriver at brønnen traff på flere sandsteinreservoarer uten tegn til hydrokarboner. Høye målinger av formasjonsgass førte til en forlengelse av brønnen. Formålet med forlengelsen var evaluering av om det kunne finnes kildebergart og underliggende reservoarbergarter. Det ble ikke funnet reservoarbergarter i dette intervallet, og brønnen er konstatert tørr.

Brønnen ble boret til et dyp på 3496 meter under havflaten.

Første brønnen var tørr

I februar fullførte Equinor den første brønnen på prospektet. Den var tørr

Men boringen av brønnen var ikke uten problemer. Boringen av brønnen ble stanset i 12 dager, på grunn av en brønnhendelse om bord på riggen West Hercules. 

16. januar ble øvre del av en utblåsningsventil frakoblet uten at dette var planlagt, da utstyret på riggen ble klargjort for boring. Dermed ble operasjonen stanset og det ble iverksatt gransking både av Petroleumstilsynet og av riggeier Seadrill. 

Equinor og Seadrill konkluderte med at frakoblingen ikke skyldtes feil på utstyret. Boringen av brønnen i Barentshavet sørøst startet dermed opp igjen mandag 28. januar. 

Petroleumstilsynet gransker fortsatt hendelsen. 

Greenpeace var blant dem som reagerte kraftig, og Erlend Tellnes, fagleder for olje og gass i miljøorganisasjonen, uttalte til Teknisk Ukeblad at Equinor burde dra hjem, når de ikke kunne gjennomføre boringen på en trygg måte

Greenpeace hadde da fra før klaget inn letebrønnen av hensyn til miljøet, uten å få gjennomslag. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Klimasøksmålet

Den aktuelle lisensen en av de ti fra 23. konsesjonsrunde som er omfattet av Klimasøksmålet, hvor Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten. 

Staten vant saken i tingretten, men miljøorganisasjonene har anket. Saken skal opp i Borgarting lagmannsrett i november i år. 

Greenpeace mener Equinor burde utsette boringen på Gjøkåsen og de andre lisensene fra 23. konsesjonsrunde til rettssaken er avgjort. 

– Gyldigheten av tillatelsen som Equinor baserer seg på brakt inn for domstolen. Likevel valgte Equinor å bore letebrønnen. Denne galskapen må stoppes, har Tellnes tidligere uttalt om Gjøkåsen-brønnen.

Men det er Equinor som har rettighetene på sin side. De trenger ikke stanse aktivitetene sine før det ligger en rettskraftig dom som sier at de må, som vil si når ingen av partene anker saken videre – eller det ikke er mulig å anke videre – med en dom fra Høyesterett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.