PRODUKSJON

Gjør motorer lydløse

Hugo Ryvik
25. nov. 2003 - 07:45

Frekvensomformere for styring av hastigheten på asynkronmotorer gjør om nettspenningens faste frekvens til en variabel frekvens.

I denne prosessen blir spenningens sinuskurve kraftig fordreid. Først blir den rettet ut til en likespenning, deretter blir den hakket i småbiter av en såkalt chopper. Bitene blir deretter satt sammen til en ny frekvenskurve som blir taggete og har skarpe topper.

De krappe og hurtige spenningssprangene generer støysignaler som kan forstyrre signaler til og fra utstyr som står i nærheten. Motorenes lydnivå blir også høyt, og det kan oppstå lagerskader og isolasjonsproblemer i ledningene. Leverandøren har forsøkt å løse problemet ved å bruke filter som skal fjerne støyen, men har ikke nådd helt fram.

Men nå har den svenske oppfinneren Ragnar Jönsson utviklet en svitsjkobling som gir en glatt og fin sinuskurve. Jönsson står bak firmaet NFO Drives AB i Lund.

Enkelt og lurt

NFO-svitsjen er like enkel som den er effektiv. Den prøver ikke å fjerne støy som allerede fins, men eliminerer støyen før den oppstår. Svitsjkoblingen fører tilbake informasjonen fra filteret og tilpasser styresignalene slik at chopperen jobber på best mulig måte til enhver tid.

Resultatet er en myk sinusformet spenning uten elektromagnetiske forstyrrelser. Dermed blir også elektromotorens lydnivå lavere og faren for lagerhavari reduseres.

Med i NFOs utviklingsgruppe er nordmannen Hallvard Slettevold, grunnlegger av Stadt Automasjon AS, Stadt AS og Schorch Norge AS.

Slettevold har tidligere utviklet store vannkjølte frekvensomformere med ytelser opp til 3000 kW til bruk på skip, offshore og i industrien. Nå skal han være med på å videreutvikle NFO-konseptet til større effekter.

- NFOs svitsjkobling er en av de største forbedringene som har skjedd siden motordrifter ble tatt i bruk, sier han. Slettevold viser til at utstyret kan installeres med uskjermede kabler, og uten å tenke på minsteavstander til signalkabler eller krysninger av andre kabler. Alle kablene kan bli lagt i samme pølse. Slikt er det penger å spare på.

Brukes i sykehus

Svitsjkoblingen er særlig blitt populær i ventilasjonsanlegg i sykehus. I Sverige fins det allerede en rekke slike installasjoner.

Enkelte sykehus i Norge har også tatt den i bruk. 250 enheter er tilbudt St. Olavs hospital i Trondheim, hvor svitsjkoblingen er spesifisert som førstevalg.

Jönsson har også utviklet en metode for sensorløs vektormodulasjon, som innebærer at motorene kan reguleres med full kontroll helt ned til null omdreininger i minuttet - uten å bruke målesensorer på motorene.

Metoden kalles naturlig feltorientering og bruker strøm- og spenningsmåling som informasjon til å styre motorene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.