Hydros forskningssenter i Porsgrunn får hovedansvaret for storskalatesting i StatoilHydro.
Testrigg
I Porsgrunn finnes en stor testrigg som brukes for å teste ut oljer, produksjonsmetoder, nytt utstyr og nye prosesser. I tillegg får grenlandsfolket også ansvaret for testingen på Kårstø i K-lab, hvor det testes på teknologier knyttet til gass, som blant annet CO 2 separasjon.
Riggene brukes både av StatoilHydro til egne oppgaver, mens også andre oljeselskaper og teknologiselskaper også kan leie seg plass for å utvikle og teste utstyr.
– Vi har flere felles industriprosjekter (joint industry project, JIP) som vi er med i. Fra første oktober regner vi med at denne mengden vil øke og at vi får økt aktivitet, sier Lie.
Får nye kolleger
Flere av de eldste forskerne ved senteret kommer til å akseptere den sluttpakken som tilbys seniorer. Men de går ikke til ledighet og pensjonsttilværlse med golfbaggen som fremste instrument.
Forskerne fra Hydro er ettertraktet i den ekspanderende olje og gass industrien i Grenland og Vestfold.
– Vi mister noe kompetanse, men på den annen side blir bemanningen opprettholdt, slik at vi får tilført ny kompetanse, sier Gunnar Lie.
Ser lyst på livet
Det Lie frykter er at Porsgrunnsmiljøet kun blir et testanlegg og at den grunnleggende forskningen forsvinner. – Vi må opprettholde den faglige kompetansen for å kunne lykkes videre. Gode fagmiljøer vil rekruttere gode fagfolk, sier han.
– Jeg er meget spent på utviklingen videre. Jeg gleder meg til å bli en del av et større fagmiljø. Vi har samarbeidet med de andre fagmiljøene både i Hydro og Statoil i mange år og kjenner folka godt. De fleste oppgavene vi har er for lisensene offshore, og der sitter som regel både Statoil og Hydro sammen. Også gjennom JIP-ene samarbeider vi godt. (JIP?) Her i Porsgrunn er vi optimister med tanke på utviklingen videre, sier Gunnar Hannibal Lie.