KLIMA

Global klimastreik kan slå alle rekorder – millioner protesterte 

Skoleelever over hele verden gikk fredag til streik for klimaet – for tredje gang. Klimaaktivist Greta Thunberg (17) kaller den enorme deltakelsen «en seier».

I Tyskland deltok titusenvis i klimastreiken i flere byer, samtidig som den tyske regjeringen kunngjorde at den er blitt enig om en pakke med nye klimatiltak. Bildet er tatt i München.
I Tyskland deltok titusenvis i klimastreiken i flere byer, samtidig som den tyske regjeringen kunngjorde at den er blitt enig om en pakke med nye klimatiltak. Bildet er tatt i München. Foto: Matthias Schrader, AP, NTB Scanpix
21. sep. 2019 - 09:28

Demonstrasjonene fredag ble holdt i forkant av at verdens ledere møtes i New York neste uke for å delta på FNs hovedforsamling. Mandag samles statsoverhodene til FNs klimatoppmøte.

Den globale klimastreiken, eller Fridays for Future, er inspirert av svenske Greta Thunberg, som startet protestbølgen da hun begynte å skulke skolen og sette seg foran Riksdagen hver fredag. Etter hvert har hun fått med seg skoleelever i flere land i protestbevegelsen «Fridays for Future».

I USA var det planlagt over 800 arrangementer fredag, blant annet i New York der byens 1,1 millioner skoleelever hadde fått fri for å klimastreike, ifølge The New York Times.

En rekke tog er innstilt onsdag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Les også

Full stans for togtrafikken i hele landet

Håper på vendepunkt

– Jeg kunne aldri ha forutsett eller trodd at dette ville skje, og at det ville skje så raskt, sier den svenske 17-åringen til nyhetsbyrået AP fredag ettermiddag.

Thunberg håper at fredagens globale streik fører til et vendepunkt. Hun mener at den enorme deltakelsen i demonstrasjonene er «en seier», og at verdens ledere bør «skamme seg» om de ikke i større grad jobber for å bekjempe global oppvarming og klimaendringer.

Klimaprotesten fredag kan bli en av de største globale klimaprotestene i historien. Asias unge sparket det hele i gang, og i Australia gikk mer enn 300.000 klimademonstranter ut i gatene i Melbourne og Sydney og over 100 andre små og store byer, ifølge arrangørene. Protestene kan dermed ha vært de største i landet siden Irakkrigen i 2003.

Globalt deltok om lag fire millioner mennesker, 300.000 av dem i New York, ifølge arrangørene, skriver Reuters.

Global streik

Deretter gikk det slag i slag: I en rekke øystater i Stillehavet var det protester fredag, mens over 200 ungdommer stormet miljødepartementet i Thailands hovedstad Bangkok og la seg ned for å spille døde, ifølge Reuters.

Demonstrantene krever mer handling fra myndighetene.

– Thailand er et av landene som er mest sårbart for klimaendringer. Vi ser allerede konsekvensene av tørke, flom og mangel på vann, alt dette skjer allerede, sier en av arrangørene, Nanticha Ocharoenchai, til nyhetsbyrået DPA.

Også i Japan, Hongkong, India, Sør-Afrika, Uganda, Filippinene, Afghanistan, Polen og en rekke andre land ble det arrangert klimastreik fredag.

51 av Norges 400 rikeste mennesker har formuen sin fra sjømatnæringen, ifølge Kapital. Til sammen økte disse sine formuer med 25,9 milliarder kroner fra 2023 til 2024.
Les også

Laksegigantene har håvet inn siden innføringen av lakseskatt

Fikk fri

I Tyskland var det varslet rundt 400 protester fredag, samme dag som koalisjonsregjeringen til Angela Merkel greide å bli enig om en pakke med tiltak for å kutte utslippene etter en 18 timers maratonforhandling.

I Storbritannia samlet titusenvis av skoleelever seg fredag ettermiddag utenfor Parlamentet i London. Noen av demonstrantene i London hadde plakater med slagord som «ikke vær en fossil tulling» og «make our planet Greta again», som en referanse til den 17 år gamle klimaaktivisten Greta Thunberg.

Ifølge talsmenn for den globale bevegelsen Youth Strike 4 Climate ble det arrangert over 200 klimademonstrasjoner landet over.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ni streiker i Norge

I Norge var det planlagt streiker fredag på ni steder, fra Svalbard til Kristiansand, opplyser Natur og Ungdom. I Oslo møttes ungdommene på Eidsvolls plass foran Stortinget.

– Vi er drittlei av feige politikere som lar klimaendringer gå ut over vår verden og vår framtid, heter det fra arrangementet.

Nestleder Haldis Tjeldflaat Helle i Natur og Ungdom mener demonstrasjonene må få konsekvenser for de internasjonale samtalene.

– Vi forventer at statsminister Erna Solberg tar oss på alvor og kunngjør et skifte i norsk klimapolitikk på FN-toppmøtet neste uke, sier hun i en pressemelding.

Toppmøte for ungdom

Natur og Ungdom forventer også at regjeringens statsbudsjett, som presenteres 7. oktober, legger opp til utslippskutt i et tempo som samsvarer med Norges klimamål om 45 prosent utslippskutt innen 2030.

– Det siste året har over 60.000 barn og unge streiket for å kreve klimahandling. Nå er det på tide at regjeringen gir oss et statsbudsjett som tar klima- og naturkrisen på alvor, sier Helle.

I tillegg til mandagens klimatoppmøte arrangerer FN lørdag også historiens første toppmøte for unge ledere og klimaaktivister.

Tesla reduserte ladehastigheten for Tesla Model S i 2019. Fire bileiere er nå tilkjent erstatning i lagmannsretten.
Les også

Tesla kuttet ladehastigheten – nå må de betale

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.