Vidunderteorien førte lille Rosenborg til Mesterligaen ti ganger. Men en rekke norske selskaper slåss i verdensligaen hver eneste dag.
Det er disse selskapene som sørger for en stor del av norsk verdiskaping, og skal sikre Norges framtid som kunnskaps- og eksportnasjon.
24 næringsmiljøer søkte om å få den ettertraktede statusen Norwegian Center of Expertise (NCE), hvorav seks altså nådde opp. Innovasjon Norge planlegger å la fire nye klynger bli NCE innen 2008.
De seks klyngene omsetter for over 60 milliarder kroner og sysselsetter flere titusen arbeidstakere – mange av dem besitter Norges tyngste kompetanse innen sine felt.
Bedre samspill
En forutsetning for å bli tildelt NCE-status er samhandlingen mellom forskningsinstitusjoner og bedrifter. Klyngene som når opp, skal bestå av bedrifter som er internasjonalt orientert og har stort potensial for videre vekst basert på innovasjon, økt samarbeid, internasjonalisering, forskning og utvikling.
Myndighetene bevilger 34,5 millioner kroner som skal brukes til å utvikle klyngene videre. Det gir mulighet til å ansette personer som kan koordinere samarbeid på tvers av bedrifter og forskningsmiljøer, og til å sette i gang prosjekter som fremmer samhandling.
– Jeg er stolt over at vi har klynger i Norge som er ledende internasjonalt på sine områder. Disse miljøene kan utvikles til motorer for næringsutvikling. Jeg tror at vi gjennom NCE-programmet kan styrke de klyngene som allerede er ledende internasjonalt og hjelpe fram flere miljøer, sa næringsminister Odd Eriksen da det ble offentliggjort hvem som fikk NCE-status.
Sentral innen instrumentering
Sicom er en av de sentrale bedriftene i instrumenteringsklyngen i Trøndelag. Klyngen leverer produkter som gjør det mulig å hente opp mer olje og er viktige for haleproduksjonen på norsk sokkel. Sicom har ansvar for offshoremarkedet, men bedriftene i instrumenteringsklyngen har flere områder de retter seg mot. Produktene detekterer for eksempel sand, korrosjon og gasslekkasjer (se illustrasjon).
Sicom leverer komplette løsninger til offshore-selskapene, og er derfor avhengig av teknologiprodukter fra de andre bedriftene i klyngen. Direktør Atle Hjertenæs tror NCE-statusen kan gjøre oversikten og samarbeidet mellom bedriftene enda bedre.
– Dette er svært viktig for at vi alle skal utvikle oss i riktig retning og bli mer konkurransedyktige internasjonalt, sier han til Teknisk Ukeblad.
– Vi er et lite firma som ikke ville hatt mulighet til å utvikle alle produktene uten å samarbeide med NTNU, Sintef og andre bedrifter i regionen. NCE er en forfriskende måte å bruke offentlige midler på. I stedet for at bare en eller to bedrifter får støtte, satses det langsiktig innen næringer hvor Norge har sterke næringsmiljøer, sier Hjertenæs, som skryter av Innovasjon Norges satsing.