Dag Songedal er fersk i direktørstolen i Kitron AS. Han kommer fra livbåtprodusenten Norsafe AS.
Men han er sikker på at han ikke trenger livbåt i Kitron med det første. Skuta seiler flott.
Merker finanskrisen lite
Songedal sier at han venter større vekst for elektronikk leieproduksjon (EMS = Electronic Manufacturing Services) enn for elektronikk generelt.
Det kommer blant annet av at man fortsatt ser en økende tendens til at produksjonen settes ut til eksterne produsenter.
– Så langt ser ordreinngangen for neste år bra ut, i alle fall frem til sommerferien, sier Songedal. Tradisjonelt har januar vært en vanskelig måned.
– Det ser det ikke ut til å bli i år, verken blant våre ca 650 ansatte i Arendal eller ved den langt mindre enheten i Horten på 15 ansatte, som produserer på oppdrag for GE Medical, sier Songedal.
Utviklingsavdelingen på Økern i Oslo hører også inn under Kitron AS.
Produksjonen i Arendal går først og fremst for norske kunder, men også noen svenske med internasjonale forbindelser. Så produktene går til hele verden.
– Generelt har vi ikke merket mye til finanskrisen. Likevel er vi selvsagt forberedt på at det kan komme en viss nedgang.
Et ben i begge leire
Kitron var godt posisjonert for oppdrag i begge leire i forbindelse med Norges innkjøp av nye jagerfly. Kitron har i en årrekke hatt oppdrag for Saab.
– Men valget av amerikanske fly faller likevel heldigere ut for oss. Vi har lenge hatt oppdrag for Lockheed Martin og produserer allerede en modul til det nye flyet, sier Songedal.
– Oppgaven blir nå å jobbe hardt videre for å opprettholde den posisjonen vi har og dessuten komme inn på nye områder. Gjennom gjenkjøpsavtaler vil enkelte oppdrag være forbeholdt norske leverandører. Der vil vi selvsagt forsøke å komme inn. Men også på andre områder hvor vi må konkurrere med bedrifter i andre partnerland.
Delegasjon
Kitron har nylig hatt besøk av en delegasjon for Forsvarsdepartementet, som er i ferd med å skaffe seg en oversikt over hva norsk industri kan bidra med i gjenkjøpsavtalene.
– Det er ikke mulig å gi noe tall for hvor viktig jagerflykjøpet vil bli for oss. Det som er sikkert er at de nye flyene inneholder mye avansert styreelektronikk. Det vi produserer i dag for Lockheed Martin ligger på 10 – 15 millioner kroner i året. De mulighetene som nå åpner seg er langt større. Det kan dreie seg om flere hundre millioner dollar. Men da snakker vi om over hele flyets livssyklus, med andre ord 20 – 25 år, sier Songedal.
– Dessuten må kontraktene først inngås, sier han.
På stedet hvil
Også de andre aktørene i det norske leieproduksjonsmarkedet for elektronikk merker finanskrisens kalde pust uten at den har fått dramatiske følger.
Flextronics AS på Billingstad er eneste produsent i hovedstadsområdet. For tre år siden hadde de en omsetning på 210 millioner kroner. Denne har hatt en beskjeden vekst til 260 millioner i år.
Den gang produserte de blant annet satellittelefoner for Nera. I mellomtiden er denne delen av Nera overtatt av Thrane & Thrane i Danmark.
Den gangen hadde de nettopp startet produksjonen av hørselsvernet Quietpro for Nacre AS. Dette er fortsatt i produksjon på Billingstad.
Resten av aktørene som teller bedrifter som Norautron i Horten, Asti i Selbu og Hapro på Jaren, for å nevne noen, regner alle med omsetning for neste år omtrent som for inneværende år.