SAMFUNNPOLITIKK

Godtar containertest av CO2-rensing

Ole K. Helgesen, Trond Gram
17. mars 2008 - 07:06

For å holde tritt med regjeringens tidsplan på Kårstø skal Aker Clean Carbon teste sin Just Catch-teknologi i en mobil container.

I dette mobile renseanlegget skal det fanges 180 tonn CO 2, kun en brøkdel av utslippene fra Kårstø-anlegget. Når det kommer i drift, vil det slippe ut 1,2 millioner tonn CO 2. Greenpeace rynker kraftig på nesen over det lille testanlegget.

Merkelig

–Det er fryktelig overraskende at det er så lite som skal til for å være med i anbudskonkurransen. Dette er jo laboratorieskala. Det hele høres komisk useriøst ut, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

Begrenses av tidsfristen

Tidligere har Aker Kværner understreket at ingen leverandører kan vise til erfaringer med CO 2-rensing i så stor skala som man planlegger på Kårstø på tross av at konkurrenten Fluor har et anlegg i Massachusetts som fanger 100 000 tonn CO 2 i året.

Politiske rammer

Administrerende direktør i Gassnova, Bjørn-Erik Haugan, sier at de ikke kunne kreve større testanlegg i anbudskonkurransen på grunn av tidsfristen som er satt av regjeringen.

–Vi måtte velge en anleggsstørrelse som muliggjorde et verifikasjonsprogram innen de tidsfrister som er gitt for prosjektet. Leverandørene har imidlertid anledning til å bruke et større anlegg, sier sjefen for Gassnova, som har ansvaret for arbeidet med fullskala-anlegget.

Avsløres

Haugan forteller at de i ettertid vil se om slike anlegg gir gode nok resultater for å kunne velge den beste teknologien.

–Vi vil dokumentere kostnader, risiko og teknologiverifikasjon for de enkelte løsningene og gi en anbefaling vedrørende investering i 2009, utdyper han.

Ettertiden vil vise

Haugan forteller at de i ettertid vil se om slike anlegg gir gode nok resultater for å kunne velge den beste teknologien.

–Vi vil dokumentere kostnader, risiko og teknologiverifikasjon for de enkelte løsningene og gi en anbefaling vedrørende investering i 2009, utdyper han.

"En del nyttig kunnskap"

Aker Clean Carbon forteller at den mobile testenheten vil gi en del nyttig kunnskap, og vil blant annet bli benyttet for å videreutvikle teknologien for å optimalisere bruk av ulike prosesskjemikalier.

- Teknologien og vårt utviklingsarbeid er imidlertid kommet så langt at det heller er slik at demoanlegget vil gi verdifull kunnskap til et optimalt fullskalaanlegg på Kårstø, påpeker kommunikasjonsrådgiver Tore Killingland.

- Preget av symbolpolitikk

Truls Gulowsen mener man ikke kan ta store investeringsbeslutninger på så tynt grunnlag. Han kaller det uklokt å fravike fra et vanlig teknologiutviklingsløp.



Audun Rødningsby i miljøorganisasjonen Zero er derimot trygg på investeringsbeslutningen vil bli fattet på en god måte.

–Det er en fare for at testen til Aker Clean Carbon ikke blir bra nok, men hvis prosjektorganisasjonen finner ut at det ikke tilfredsstiller kravene, vil ikke selskapet få delta, mener Rødningsby.



Vidtrekkende konsekvenser

Greenpeace-lederen frykter at Kårstø-prosjektet kan bli ødeleggende for den internasjonale satsingen på CO 2-håndtering. Han mener det vil være et dramatisk tilbakeskritt for CO 2-håndtering hvis det blir et dårlig prosjekt.

–Det virker som alle beslutninger er preget av symbolpolitikk med fokus på en stram tidsplan. Jeg håper at også SV snart kan innse at de har vært litt for optimistiske, slik at man kan redde stumpene av dette prosjektet, sier Gulowsen.

Siemens kastes ut

Siemens, som samarbeider med den tyske energigiganten E.ON om CO 2-håndtering er utestengt fra Kårstø-prosjektet. Blant annet fordi Siemens bruker store ressurser på et samarbeid med kraftselskapet E.ON om utvikling av en ny solvent for fangst av CO 2. Denne vil kunne verifiseres på et pilotanlegg i 2010.

–Det er uforståelig at Siemens kastes ut av prosjektet bare fordi de ikke tester teknologien sin i en container. Jeg oppfatter Siemens som et godt selskap som jobber seriøst med CO 2-håndtering sammen med E.ON. Samtidig er det Siemens som har bygget gasskraftverket på Kårstø, sier energi- og miljøpolitisk talsmann i FrP, Ketil Solvik-Olsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.