Goliat-flyteren i Barentshavet skal snart være klar til start, likevel har det nylig kommet inn bekymringsmeldinger til myndighetene om det elektriske anlegget om bord.
Flere av selskapene involvert i Goliat påpeker nå feilaktige påstander i bekymringsmeldingene, og Ståle Kyllingstad mener noen er ute etter å sverte Goliat-prosjektet.
- Ute etter å sverte
4. februar kom den siste av til sammen rundt 10 bekymringsmeldinger om prosjektet, som er flere enn vanlig, ifølge Petroleumstilsynet.
En person ringte 4. februar Ptil og fortalte at kontraktøren IKM lot personell uten elektrokompetanse fjerne kabler og reparere kabler på Goliat. Personen hevdet også at det var flere feil på det elektriske anlegget.
– Dette er blank løgn, skriver IKM-sjef Ståle Kyllingstad om påstandene mot IKM.
Han mener noen er ute etter å sverte Goliat-prosjektet og kanskje også IKM.
Kyllingstad sier påstandene er feil:
– Elektrikere gjør alt elektrikerarbeid. Vi har også hjelpearbeidere, som er med og fjerner kabler. Dette er hjelpearbeiderjobb eller en klatrerjobb, om det er i høyden. Sertifiserte elektrikere har oversikt, skriver Kyllingstad.
Selskapet har deltatt i ryddejobben med å fjerne 42.000 meter overflødig kabel på Goliat.
Tipseren avsluttet telefonsamtalen med Ptil, med å si at vedkommende ikke følte seg trygg på innretningen, ifølge Ptil.
- Grunnløse påstander
Eni Norge sjekket varslerens påstander, uten å finne belegg for dem. Selskapet har orientert Ptil om dette.
- Det er ikke belegg for påstandene. Alle forholdene ble grundig gjennomgått og sjekket ut, selvfølgelig fordi man tok det på alvor, og vi har kunnet dokumentere at påstandene er grunnløse, sier Andreas Wulff, kommunikasjonssjef i Eni Norge.
- Vi ønsker ikke å spekulere i hva som er motivasjonen bak, sier han.
- Les også: For en uke siden fikk Goliat-operatøren varsel fra myndighetene. Allerede nå har de fått pålegg
Ikke første gang
Det er ikke første gang IKM er nevnt av en varsler.
I fjor høst varslet El og It-forbundet Ptil om at de var bekymret for sikkerheten for arbeid utført på Goliat. I brevet skriver de at verken IKM Testing og Langset Rope Access, som har jobbet på Goliat, er godkjent elvirksomhet.
«Det er svært bekymringsfullt at bedrifter uten de rette kvalifikasjoner hverken på bedriftsnivå eller ansattnivå utfører elektrisk arbeid om bord på en oljeinstallasjon», het det i brevet.
– Vi fikk flere tilbakemeldinger på dårlig utført arbeid på kabler fra Korea, samt de faglig kvalifikasjonene på de som sto for reparasjonene på det dårlige arbeidet, forteller Atle Rasmussen, som er organisasjonssekretær i El og It-forbundet i Hordaland og Sogn og Fjordane.
Begge selskapene avviser påstandene. Langset Rope Access opplyser at de ikke har levert elektrotjenester til Goliat og at de kun har leid ut tilkomstteknikk til godkjent utførende elektroselskap. IKM opplyste at arbeidet er utført av IKM Elektro som har alle godkjennelser. Eni har tidligere også avvist at IKM testing gjorde arbeid på spenningssatte kabler.
– Eni svarte til Ptil at det de gjorde var innenfor regelverket?
– Vi er nødvendigvis ikke enig i det, sier Rasmussen til Teknisk Ukeblad.
– Vi forholder oss bare til fakta, sier Rasmussen om Kyllingstads påstand om løgn og sverting.
- Unik bildeserie: Goliat i Hammerfest
«Nok en bekymringsmelding»
Teknisk Ukeblad har fått innsyn i flere bekymringsmeldinger som Ptil har tatt opp med Eni. Her er et utdrag fra enkelte:
3. februar, hevdet en varsler overfor Ptil at alle kabler som er skjøtet i Korea ikke følger norske forskrifter og «kan når som helst kortslutte». Vedkommende påstår også at en del MCTer (multi cable transit) ikke er utført etter forskriftene og reagerer på at innretningen har fått samtykke.
Ptil svarte melderen om at forholdene skulle tas opp med Eni.
«Fikk nok en bekymringsmelding per telefon fra (sladdet av ptil, red.anm)», skriver en sjefingeniør i Ptil i en epost 7. desember.
I eposten heter det at «bekymringer stemmer godt overens med tidligere bekymringsmeldinger for Goliat FPSO».
I eposten skrevet etter telefonsamtalen beskrives blant annet «konflikter og kommunikasjonsproblemer mellom prosjekt (italiensk personell, drift og Aibel».
I november fikk ingeniørene i Ptil en epost med dette innholdet:
«Jeg vil helst at denne henvendelsen holdes anonym foreløpig, men minpåstand er at prosjektet ikke gjør noe for å sikre tennkildekontrollen på Goliat».
Sladder navn
Petroleumstilsynet har sladdet navnet på de fleste varslerne og viser til lovens bestemmelse om kildevern. De er ordknappe om bekymringsmeldingene og vil ikke gå inn på innholdet. De bekrefter imidlertid at meldingene kommer fra flere hold.
– Jeg vil ikke kommentere enkelte bekymringsmeldinger, men generelt så er det vanlig at vi sjekker ut forholdene som kommer frem i en bekymringsmelding med selskapet og ber de om å svare. Det er vanlig prosedyre, sier Eileen Brundtland, pressekontakt i Petroleumstilsynet.
Ptil ønsker ikke å kommentere påstanden om at bekymringsmeldinger misbrukes av aktører i svertekampanjer. Brundtland sier følgende om ordningen på generelt grunnlag:
– Muligheten for å kunne varsle om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen er veldig viktig. Dette må veies opp mot faren for at ordningen misbrukes. Vi mener vi har et godt system for å følge opp bekymringsmeldinger, sier Brundtland.
Hun forteller at de er opptatt av anonymitet, at det skal være mulig å melde fra uten å risikere noe. Meldingene kan danne grunnlag for spørsmål til et selskap, bli tatt opp i forbindelse med tilsyn eller være grunnlag for egne tilsyn.
Venter nå på Statoil
Et brev fra Statoil er nå en av de formelle tingene som må på plass før Goliat kan starte opp. Samtykket til oppstart av Goliat ble gitt med forutsetninger om at Goliat-partner Statoil vurderer oppstartskriteriene til Eni på Goliat. Statoil har gjort verifikasjonen på Goliat og Ptil venter nå på svar fra selskapet.
– Etter Statoils svar skal Eni skriftlig bekrefte for oss at de er klare til oppstart. Det er det som gjenstår før de kan gå i gang, sier Brundtland.
– Vi har gjort en gjennomgang, og gir Ptil en tilbakemelding basert på våre observasjoner, forteller Morten Eek, pressekontakt i Statoil, og legger til at dette vil skje i nær fremtid.
Wulff forteller følgende om statusen for det elektriske anlegget:
- Det pågår nå arbeid for å sluttføre kabelklamming – altså å feste kabler – i etterkant av at overflødige kabler ble fjernet. Ut over det er det elektriske anlegget i hovedsak ferdigstilt, skriver han.
Les flere nyheter om Goliat.