Nå kan du virkelig reise langt - uten å lette mye på rompa. Google Earth tar deg langt av sted!
Google Earth er programmet mange reiselystne har savnet. Her finner du hele jordkloden ovenfra, satt sammen av utallige satellittfoto.
Du er selv reiseleder og bruker pekeren til å fly rundt til steder du måtte ønske. Du drar lett fra Oslo til New York, så videre til pyramidene i Egypt og kanskje en snartur innom Sydney i Australia før du vender nesen hjemover igjen.
I de store amerikanske byene kan du til og med se skyskrapere og store bygninger tegnet inn som tredimensjonale objekter.
Perspektiv og 3D-fjell
En av de fasinerende effektene er at du kan zoome deg ned og justere perspektivet på utsnittet.
Befinner du deg i et område med høye fjell og daler, ser du tydelig formasjonene og du vil kjenne igjen landemerker som Uluru (Ayers Rock) i Australia, Grand Canyon i USA og i tillegg også mer nære fjelltopper som Gaustatoppen.
Da vi testet Google Earth første gang i sommer, var Norge en hvit flekk på kloden. Men nå kan du finne igjen taket på huset ditt, selv om søkemotoren ikke finner deg. Sikt deg inn på nærmeste store sted, og beveg deg i din retning. Er du heldig, har satellitten skarpe bilder av ditt hjemsted, så sant du ikke ligger gjemt under en skydott.
Virtuell sightseeing
Det følger med en ferdig virtuell sightseeing som starter ved Google Campus i USA, og tar deg videre gjennom kjente steder som Eiffeltårnet, Røde plass i Moskva, St. Peterskatedralen i Vatikanstaten og den forbudte byen i Beijing Kina.
Etter å ha fulgt den ferdige turen, kan du lage egne turer hvor du kan sette sammen dine favorittsteder. Turen kan du så spille av for venner og kjente. Det koster ikke en krone.
...og det er mer
Google har koblet til sine tjenester og databaser til den virtuelle jordkloden. På den måten er det mulig å søke på stedsnavn over hele verden. Men erfaring viser at ikke alle småsteder på jorden er søkbare, og du blir overlatt til mer eller mindre tilfeldig navigering.
Riksgrenser, veikart, værkart, jordskjelv og caféer er bare noen av symbolene som finnes på kartet. Men det må sies at det ikke er like godt med data over hele kloden hvor det finnes spisesteder. Det er de største byene i USA som har mest data liggende inne.
Men vi får håpe at også våre nordlige strøk også får mer data etterhvert. Allikvel er det imponerende hvor mye av Norge som ligger inne i Googles store databaser.
Google Earth bygger på Keyhole 2 LT-softwaren, som Google kjøpte i 2004, og har i tillegg funksjonalitet fra Google Maps.
Komme igang
På earth.google.com laster du ned klienten som gir deg muligheten til å sette igang. Dette programmet kobler seg til Googles server som streamer geografisk informasjon etter hvert som du begveger deg rundt jordkloden.
Det er en fordel med en rask internettforbindelse siden det er mange MB med data som lastes ned når du navigerer deg rundt.
Vi begynte med en dyster spådom: Flyselskapene kan få det tøft. Men på den annen side, kanskje kan Google Earth skape enda mer interesse for å reise - og dermed gi flyselskapene travlere tider?