Google vil i 12 år kjøpe hele kraftproduksjonen til en ny vindpark som skal bygges i Rogaland. Avtalen skal forsyne selskapets europeiske datasentre med ekstra fornybar energi.
Google har inngått avtalen med BlackRock, Zephyr og Norsk Vind Energi, opplyser den amerikanske IT-giganten i en pressemelding torsdag morgen.
Vindparken Tellenes i kommunene Sokndal og Lund i Rogaland vil få 50 turbiner når den etter planen står ferdig i 2017.
Den totale kapasiteten blir 160 megawatt, noe som gjør den til den største i Norge. Inntil den planlagte gigant-vindparken på Fosen står klar, vel og merke. Men det skjer tidligst i 2020.
- Ingen tvil: Verden har kun én fornybar-supermakt
Tolv års varighet
Avtalen gir Google anledning til å kjøpe fornybar energi med opprinnelsesgarantier fra Norge og konsumere tilsvarende mengde kraft andre steder i Europa. Fra før har selskapet 16 avtaler om kjøp av fornybar energi.
– Google har vært karbonnøytrale siden 2007, og vi har forpliktet oss til å forsyne 100 prosent av våre operasjoner med fornybare energikilder. Dagens avtale, Googles første vindkraftavtale i Norge og den største til dags dato i Europa, er et viktig steg mot denne forpliktelsen, sier Marc Oman, leder for den europeiske energidelen i Google Global Infrastructure.
- Verdens lengste vindmølle-blad: På størrelse med kontrolltårnet på Gardermoen
Kjøpt av kapitalforvalter
Vindparken er kjøpt av et investeringsselskap styrt av kapitalforvalteren BlackRock fra Zephyr og Norsk Vind Energi, heter det i en børsmelding fra Østfold Energi torsdag morgen.
– Dette prosjektet er et bevis på BlackRocks kontinuerlige fokus på investeringer innen fornybar energi, hvor selskapet har investert i mer enn 75 fornybare prosjekter på tvers av USA, Canada, Irland, Sverige, Frankrike og Storbritannia de siste årene, sier Rory O'Connor, administrerende direktør og leder for fornybar energi i Europa hos BlackRock.
Utløsende for prosjektet
Daglig leder Olav Rommetveit i Zephyr forteller til Teknisk Ukeblad at kraftkjøpet er utløsende for at vindkraften blir bygges.
– Dette sikrer inntektene i tolv år. At en så stor og solid aktør som Google står bak avtalen, gjør at investorene føler seg trygge på at investeringen gir avkastning, sier han til Teknisk Ukeblad.
Rommetveit er glad for lovordene og støtten de har fått fra de store aktørene som har blitt med på prosjektet.
– Vi er utrolig stolte over å ha vært med på å utvikle dette prosjektet over seks år, et prosjekt som blir realisert i et tøft marked, sier han til Teknisk Ukeblad.
Rommetveit ønsker ikke å opplyse hvor mye Google betaler for kraften og opprinnelsesgarantiene.
Gammelt Hydro-prosjekt
Det var opprinnelig Norsk Hydro som startet prosjekteringen av Tellenes vindpark. Prosjektet ble tatt med videre inn i Statoil som følge av fusjonen. Deretter ble prosjektet solgt videre til Zephyr, slik Teknisk Ukeblad skrev i 2010.
Tellenes-prosjektet har allerede mottatt alle plangodkjenninger og tillatelser. NVE innvilget konsesjonen i 2012, og denne ble rettskraftig i 2014, da Olje- og energidepartementet stadfestet beslutningen.