IT

Gransker IT-politikken

GRANSKER: Konkurransetilsynet er i gang med å granske om friprog-politikken har den tiltenkte effekten.
GRANSKER: Konkurransetilsynet er i gang med å granske om friprog-politikken har den tiltenkte effekten. Bilde: Colourbox
Espen Zachariassen
4. mars 2009 - 11:46

– Jo, vi kan ende opp med kritikk av regjeringens preferansepolitikk, sier avdelingsdirektør Jostein Skaar hos Konkurransetilsynet.

Rapport

I løpet av året skal hans etat være klar med en rapport om det faktisk har noe for seg å satse på en slik politisk strategi.

Les mer her: Virker fri programvare?

Markedskamp

Regjeringens IT-politikk går ut på å legge til rette for fri programvare som en motvekt til proprietære og lisensierte alternativer, som har sikret seg store markedsandeler.

Nå setter tilsynet i gang arbeidet med å undersøke om en slik politikk kan føre til bedre og rimeligere IT-løsninger for næringslivet, offentlig sektor og allmennheten.

Slippe til flere

– I utgangspunktet vet vi at en slik politikk kan trekke i begge retninger, sier Skaar til TU.no.

Den ene effekten støtter satsingen til fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV).

– Det er vanskelig å konkurrere i markeder der Microsoft er til stede. Og det er jo forferdelig mange steder. Her kan preferansepolitikken virke positivt på konkurransevilkårene, slik at flere aktører får mulighet til å prøve seg, sier avdelingsdirektøren.

Dreper innovasjon

På den annen side skal man ta vare på IT-leverandørenes iver etter utvikling og innovasjon.

– Det innebærer at myndighetene skal la markedet fungere alene uten påvirkning. Med et slikt utgangspunkt vil satsingen på fri programvare ødelegge Microsofts gode innovasjonsevne, sier Skaar.

Upopulær deling

Årsaken er at en IT-bedrift ønsker å få mest mulig igjen for tid og penger som er investert i en nyutviklet løsning. Regjeringens preferansepolitikk handler mye om å dele på kunnskap.

Hvis det å være leverandør til det offentlige betyr at du må la andre få innsyn i dine løsninger forholdsvis raskt, mister du fortrinnet i markedet og reduserer inntjeningsmuligheter.

Det setter en demper på iveren etter innovasjon.

Forsiktig

Tilsynet er forsiktig med å antyde hvor avgjørende deres rapport kan bli for regjeringens strategi.

– Vi ønsker at arbeidet skal ende opp med en anbefaling i den ene eller andre retning, som at ”Jo, preferansepolitikken har en positiv effekt på konkurransen i markedet”, eller omvendt at den har en negativ effekt. Men dette er komplisert, sier Jostein Skaar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.