NFA har hatt en formidabel vekst i antall bedriftsmedlemmer de seneste årene.
- For tre år siden hadde vi 22 bedrifter og institusjoner på medlemslisten. I dag er tallet godt over 80, sier direktør Lars Annfinn Ekornsæter i NFA.
-Antall betalende personlige medlemmer har i samme periode ligget et sted mellom 330 og 380.
- Vårt mål er å øke dette tallet vesentlig. Gratis medlemskap for studenter er ett virkemiddel i dette arbeidet. Vi har allerede registrert godt over 100 studentmedlemmer hittil i år, mot bare et titall i fjor.
Han håper og tror at disse forblir i foreningen også etter at de går ut i arbeidslivet.
- På denne måten kan vi til fulle oppfylle vår overordnede visjon om å være den naturlige møteplassen for automatisering i Norge, sier han.
Sekretariat i sør
Da Ekornsæter tok over som direktør i foreningen i 2001, flyttet han like godt hele sekretariatet til Sørlandets teknologisenter i Grimstad.
- Siden jeg selv bor i Lillesand, var dette en praktisk ordning. Med et aktivt styre med Ann Kristin Gjerdseth, FMC Kongsberg Subsea i spissen, har dette ikke ført til noen praktiske problemer. Vår virksomhet er uansett spredt over det ganske land, sier Ekornsæter.
Han nevner spesielt årlige regionale temadager i Trondheim, Stavanger og Kristiansand.
Ved siden av å være et viktig bindeledd mellom utdanning og industri, er kurs- og seminarvirksomhet er en av foreningens viktigste oppgaver. Ekornsæter innrømmer at markedet for slike arrangementer ikke er det beste for tiden.
Teknisk Ukeblad kunne ved selvsyn konstatere at deres seminar i forbindelse med PA-messen på Lillestrøm nylig, kun samlet ca. 20 deltagere, foredragsholdere medregnet.
- Svært skuffende, spesielt fordi temaet var industriell IT, som er et hovedsatsingsområde for oss, sier Ekornsæter. Han skynder seg å presisere at dette var et absolutt lavmål og ikke representativt for NFAs øvrige arrangementer.
Servomøtet jubilerer
Servomøtet er NFAs flaggskip, og har vært det helt siden foreningen ble startet 28. april 1958. Men Servomøtet er av enda eldre dato. Det første møtet ble arrangert av Karl Holberg på Forsvarets forskningsinstitutt i 1953 med åtte deltagere.
Det blir dermed jubileum på årets Servomøte, som naturligvis - og som alltid - legges til Trondheim under UKA i Den gamle stad.
Professor emeritus Jens Glad Balchen var en av initiativtakerne til møtet. Han står naturlig nok også sentralt under jubileumsmøtet 22. - 23. oktober. Han har hatt, og har fremdeles, en finger med i spillet på en god del av det som foregår i norsk kybernetikk- og automatiseringsmiljø.
- Tema på årets møte er reguleringsteknikk og prosessregulering med anvendelser innen landbasert industri og offshore olje og gass. Ofte er det nemlig slik at forbedret regulering og optimalisering er nøkkelen som skal til for lønnsømhet i mer marginale og kompliserte felt, sier Ekornsæter.
Flere profilerte nøkkelpersoner ved NTNU og fra industrien vil fortelle om status og utvikling innen modellering og regulering av dynamiske systemer og bruk av ulineær regulerings- og optimaliseringsteknologi.
- Kryss av i kalenderen, sier Ekornsæter. Han unnlater heller ikke å nevne at for de offshore-interesserte arrangeres Offshore instrumentering 5.-6. juni på Rica Seilet i Molde. 7. - 8. august går Subsea 2003 av stabelen i Kristiansand. Tilsvarende arrangement i fjor samlet 90 deltagere.
Begravet stridsøks
NFA er ikke alene om kursvirksomhet mot automatiseringsbransjen i Norge. Tidligere har det til dels vært gnisninger og kolliderende arrangement mellom de ulike aktørene
- Vi føler nå at vi har et konstruktivt samarbeid med alle aktørene i Norge, sier Ekornsæter. Han nevner i denne sammenheng både Norske Sivilingeniørers Forening, Industriens forening for elektroteknikk og automatisering, Abelia og Norsk forening for vedlikehold.