NATURVITENSKAP

Gravitasjonsbølger?

Erik Tandberg
10. des. 2001 - 11:23

Og 26. november startet et 40 dagers nærmere studium av Cassinis hastighetsvariasjoner ved hjelp av oppgradert utstyr både i sonden og ved Nasas bakkeantenner tilknyttet Deep Space Network.

"Vi har forsøkt dette med andre romsonder, men denne gang har vi ny instrumentering ute i rommet og på bakken som gir oss ti ganger større følsomhet", sier astronomen dr. John Armstrong ved JPL. "Vi er i stand til å måle relativ hastighet mellom Jorden og Cassini med meget stor nøyaktighet".

Gravitasjonsbølger oppstår ved akselerasjon av legemer med stor masse, slik som sorte hull eller supernovaer. Albert Einstein utformet det teoretiske grunnlaget for deres eksistens, og i 1970-årene klarte man indirekte å påvise at de fantes.

"Gravitasjonsbølger kan gi oss nok et vindu mot universet, akkurat som Galileos teleskop gjorde det i det 17. århundret og radioteleskopet gjorde i 1940-årene", uttaler JPLs Randy Herrera, operativ leder for det 40 dager lange studiet av Cassinis hastighetsvariasjoner.

Det nye utstyret om bord tillater kommunikasjon ved høyere frekvens enn det som har vært benyttet under tidligere gravitasjonsbølge-søk med Galileo, Mars Observer, Ulysses og Mars Global Surveyor. Utstyret er levert av den italienske romorganisasjonen ASI (Agenzia Spaziale Italiana).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.