Vi lever i informasjons- og multimediesamfunnet hvor stadig flere informasjonskilder blir digitalisert. Redskapene for å koble seg til dette hav av informasjon blir også stadig flere; radio, TV, PC-er, håndholdte datamaskiner, og ikke minst mobiltelefoner, både av typen GSM, GPRS og etter hvert UMTS.
Den digitale informasjonen kan ligge i store, sentrale digitale infobanker. Men for at de mange ulike mottakerapparatene med ulike krav til filformater og oppløsningsgrad skal kunne hente ut informasjonen, kreves en ny tenkemåte og et nytt system.
Norsk initiativ
Institutt for teleteknikk og Institutt for telematikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU) har tatt initiativ til å utvikle et slikt konsept, som de kaller UMA – Universal Multimedia Access.
– Vi har allerede en internasjonal forskergruppe på plass, som foruten folk fra NTNU, består av representanter fra Ericsson, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, University of Wollongong, Columbia University og IBM, sier førsteamanuensis Andrew Perkis ved Institutt for teleteknikk.
Forskningen skal foregå gjennom nasjonale og europeiske prosjekter. Perkis, som er prosjektleder for den norske innsatsen, forteller at man har fått bevilget 4,5 millioner kroner gjennom Norges forskningsråds IKT-2010 program for perioden 2000 til 2004.
Konvertering
Prinsippet for UMA er at den sentrale tjenermaskinen hvor de digitale dataene befinner seg, skal kunne konvertere innholdet i den aktuelle datafilen til et format som passer mottakerenheten. – Konvertering mellom ulike lydformater og bildeformater, som for eksempel skalering av størrelse eller dataoverføringshastighet, er forholdsvis enkelt. Vanskeligere blir det når man skal konvertere fra én modalitet til en annen, for eksempel slik at lydinformasjon kan lastes ned som tekst, eller omvendt, sier Perkis.
Ved NTNU jobber man også med automatisk konvertering mellom videobilder og stillbilder. Det kan for eksempel være aktuelt når nettet er overbelastet. Da vil systemet lage sentrale nøkkelbilder fra videoen for å illustrere innholdet istedenfor å overføre en grumsete film.
UMA-prosjektet ved NTNU er forskningsbiten av det større konseptet Midgard Media Lab. Dette er et initiativ med sikte på få frem et livskraftig mediamiljø ved NTNU. – Vi tar sikte på en tverrfaglig virksomhet og vil således prøve å dekke både den teknologiske delen og den programskapende delen, altså innholdet, sier Andrew Perkis.
– Dette vil gi oss en infrastruktur som flere av forskningsmiljøene kan dra nytte av og som kan bygges ut etter hvert som levende bildeinformasjon tas i bruk overalt i samfunnet. Sentralt i dette står en moderne mediedatabase som tillater simultan redigering av samme kildemateriale. Vi får på denne måten et distribuert laboratorium hvor vi kan eksperimentere og måle på ekte, realistisk videotrafikk. Laboratoriet vil gi oss en god posisjon internasjonalt, og vi har allerede etablert kontakter med flere internasjonale miljøer, sier Perkis.
Han forteller også at utstyrsplattformen er kompatibel med tilsvarende løsning hos NRK på Tyholt.
– Vi tar sikte på et aktivt samspill med både NRK, Uninett og med medieavdelingen ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Fra høsten håper vi å kunne tilby en Media Lab for interne NTNU forskningsprosjekter og for eksterne oppdrag, sier Perkis.