Oppdatert: Aksjonen ble avsluttet lørdag kveld.
– Extinction Rebellion (XR) starter full blokade av Kårstø, varslet aksjonistene lørdag.
Aksjonistene sier til Stavanger Aftenblad at planen er å være på Kårstø ut dagen og forteller at aksjonen har vært planlagt i flere måneder. Bakgrunnen er at ONS-messen (Offshore Northern Seas) der energibransjen samles, går av stabelen i Stavanger på mandag.
– Åtte kajakker og tre motorbåter padler nå inn i sikkerhetssonen for å hindre normal drift av tankskip. Innkjørslene til Kårstø på land er blokkert av folk i alle aldre, blant dem Greta Thunberg og den Equinor-ansatte geologen Daniel Sollien, forteller aksjonistene.
Equinor-ansatt leder aksjonen
– Til tross for at jeg er veldig glad i jobben min, er jeg her fordi situasjonen er så alvorlig, og altfor lite blir gjort. Equinor og politikerne må lage en plan for utfasing av olje og gass nå. Jeg kan ikke lenger bare sitte på sidelinjen, jeg må handle, sier Equinor-geolog Daniel Sollien.
Kårstø prosessanlegg er et anlegg for ilandføring og behandling av naturgass og lettolje (kondensat) fra Statfjord, Gullfaks, Sleipner, Åsgard og en del andre petroleumsfelt i Nordsjøen og Norskehavet via rørledningene Statpipe, Åsgard transport og Sleipner Øst kondensatrørledning. Anleggene på Kårstø har vært i drift siden 1985.
Dette skal ifølge aksjonistene være første gang Greta Thunberg demonstrerer mot den norske olje- og gassvirksomheten.
– Dødelig industri
Ifølge Thunberg fører virksomheten til oljeselskapene til «død og lidelse,» og hun kaller industrien for «dødelig.»
– Vi kan ikke passivt se på at fossilindustrien tar livet av mennesker og destabiliserer de livsviktige systemene våre. Vi er lei av tomme ord og grønnvasking – det er krystallklart at oljeselskapenes atferd fører til død og lidelse, sier Greta Thunberg.
– Vi er privilegerte som har muligheten til å handle, og derfor velger vi å fysisk stoppe denne dødelige industrien med våre kropper, fortsetter den svenske 21-åringen.
– Vil ikke fjerne demonstrantene
Innsatsleder Henning Vik i Sørvest politidistrikt sier politiet ble varslet i 9.30-tiden lørdag. Han sier at de ikke har planer om å fjerne aksjonistene.
– Per nå er demonstrasjonen fredelig, og de får markere seg med det de ønsker å ytre. Vi overvåker videre slik at dette ikke får noen innvirkninger på driften eller fare for liv og helse, sier Vik til NTB.
Han sier det er store bølger på stedet og at de er litt bekymret for demonstrantene som har ganske små båter.
– Kystvakten er på vei og vil være i beredskap i tilfelle det skulle oppstå noen farlige situasjoner.
Liten produksjon
Til Reuters sier Equinor at norsk gasseksport til Europa ikke blir påvirket av aksjonen.
– Aktivister forsøker å blokkere oljeterminalen vår til sjøs og noen innganger på land. Oljeterminalen behandler kondensat og har en «svært liten produksjon», sier talspersonen.
Til NRK sier Randi Viksund , kommunikasjonsdirektør i Gassco, at de er kjent med aksjonen, og at de følger situasjonen. Anlegget er i drift.
– Vi vil alltid sette sikkerheten på anlegget først, sier Viksund.
Kritisk til dommedagspåstander
Samfunnsøkonom Øystein Sjølie sier at det å avvikle norsk olje- og gassvirksomhet skaper flere og større problemer enn det løser.
Økonomen, som nylig har gitt ut boken Oljeboka: Slik gjør norsk olje og gass verden til et bedre sted, sier han er kritisk til at mediene «ukritisk formidler dommedagspåstander» og det han mener er usannheter fra klimaaktivister.
– Når Thunberg snakker om en «dødelig industri,» tenker hun på klimaendringene. Bruk av olje og gass fører til klimaendringer, det er riktig, men velferdseffekten av olje og gass er mye sterkere.
– Et eksempel er moderne matproduksjon. Bøndene bruker diesel til å produsere mat, og de produserer mye mer mat enn de ellers ville gjort, sier han.
– FNs klimapanel sier at om vi fortsetter dagens klimapolitikk, så vil antallet mennesker som lider av sult, falle fra 700 millioner i dag, til 250 millioner i 2050. Men om klimapolitikken strammes inn, på en rasjonell måte i tråd med 1,5-gradersmålet, vil antallet sultlidende bare falle til 400 millioner, påpeker Sjølie.
– Men selv med en slik stram politikk vil det være stort behov for veldig mye olje og gass, inkludert fra Norge, sier han.
Sjølie, som er lektor på Høgskolen i Innlandet, erkjenner at vi får mer ekstremvær som følge av klimaendringene, men sier vi aldri har vært tryggere enn i dag.
– Energien fra olje gjør at vi kan bygge tryggere boliger, som har bidratt til at vi aldri har hatt så få dødsfall på grunn av ekstremvær som vi har i dag.