KRAFT

Grønne sertifikater vil ikke koste skjorta

VIND: Svenske Energimyndigheten mener at en stor del av den nye fornybare kraften i Sverige vil komme fra landbasert vindkraft og er opptatt av å forhindre flaskehalser
VIND: Svenske Energimyndigheten mener at en stor del av den nye fornybare kraften i Sverige vil komme fra landbasert vindkraft og er opptatt av å forhindre flaskehalser Bilde: Colourbox
Mona Sprenger
6. jan. 2010 - 07:58

Svenske Energimyndigheten i dag fram en rapport om konsekvensene for strømkundene ved et høyere ambisjonsnivå i elsertifikatsystemet.

Stort potensial

I den svenske rapporten kommer det fram at selv om man øker ambisjonsnivået til 25 TWh fornybar energi innen 2020, vil kostnadene for strømkundene komme på samme nivå som i dag.

Sertifikatkostnadene utgjør nå for svenske strømkunder 4 til 6 prosent av de totale strømutgiftene.

- Det skyldes blant annet at det finnes et relativt stort potensial av sertifikatberettiget elproduksjon, som kan bygges ut, sier Katarina Jacobson i Energimyndigheten.

8,5 TWh

Den totale gjennomsnittelige kostnaden per KWh for perioden 2013-2035 beregnes til å bli 2,5 til 9 svenske øre. Kostnadene ligger altså i samme størrelsesorden som i dag.

- Systemet har hittil gitt en økt elproduksjon på 8,5 TWh. Beregninger viser at en stor del av nye produksjonen vil komme fra landbasert vindkraft, sier Karin Sahlin i Energimyndigheten.

Må forebygge flaskehalser

Energimyndigheten beregninger forutsetter at det ikke oppstår store flaskehalser ved utbygging av vindkraft, og forslår at det jobbes med å forhindre dette. Da spesielt med hensyn til nett og tilslutning.

Energimyndighetene forslår at tilstandsrapporten for etablering av ny fornybar elproduksjon følges opp årlig, og at man snartest må få oversikt over prosessene for nettforsterkninger og nett-tilslutning for å kunne nå de høye målene i sertifikatsystemet. Målet er å unngå flaskehalsproblemer, først og fremst for vindkraften.

Hvis alt går som planlagt, skal ett svensk-norskt sertifikatmarked skal tre i kraft 1. januar i 2012.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.