OLJE OG GASS

Boregründer utfordrer elektrogigant. Nekter å betale millionregning for «ubrukelig» system

Måtte utvikle eget istedenfor.

Gründer Odd B. Skjærseth viser frem Continuous Motion Rig.
Gründer Odd B. Skjærseth viser frem Continuous Motion Rig. Foto: Tormod Haugstad / Illustrasjon: West Group
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
10. apr. 2018 - 05:15

Mandag neste uke må oljegründer Odd B. Skjærseth møte den tidligere samarbeidspartneren ABB i Stavanger tingrett.

Elektrogiganten hevder gründerens selskap har begått vesentlig betalingsmislighold for et styringssystem levert til robotboreprosjektet Continuous Motion Rig. De saksøkte selskapet i februar 2017 og krever nær 28 millioner kroner av Skjærseths selskap West Drilling Products.

Gründerens selskap mener på sin side at ABB leverte ubrukelig teknologi og de krever over 39 millioner kroner fra elektrogiganten i et motsøksmål.

Verdens første borerobot

Teknologien til West Group gjør det mulig å bore kontinuerlig, uten å måtte stoppe for hver rørlengde som skal skjøtes. Dette kan kutte nær halvparten av borekostnadene og flere mener det kan endre oljeindustrien.

Selskapet har fått teknologiprisen på OTC for konseptet og vært nominert til Teknisk Ukeblads «Teknologibragd».

I fjor inngikk de kontrakt om å levere verdens første robotiserte borerigg til bruk på land. Kunden er Nabors Inc, verdens største eier av landrigger.

Reisen mot suksess har imidlertid ikke vært helt uten skjær i sjøen for boregründeren - viser flere rettsdokumenter i pengekrangelen.

Motorer jobbet mot hverandre

Stridens kjerne er styringssystemet til den robotiserte boreriggen som elektrogiganten ABB skulle levere og betalingen for dette.

– Grunnproblemet i saken, slik vi ser det, er at ABBs system har vært uegnet for noen av de mest grunnleggende bevegelser vi har i vårt system. Blant annet fungerer ikke systemet når det gjelder å kjøre boremaskinene opp og ned, forteller West-gründer Odd B. Skjærseth til Teknisk Ukeblad.

– Vi har da ikke hatt noe annet valg enn siste utvei, nemlig å heve kontrakten med ABB og bygge vårt eget styringssystem fra grunnen av, fortsetter han.

ABB leverte et styringssystem med én regulator for hver motor til boreroboten, i stedet for én regulator for hver bevegelse, heter det i sluttinnlegget selskapet hans har sendt retten. Konsekvensen ble at motorene ikke jobbet sammen. To regulatorer ga ulikt pådrag til hver sin motor, til tross for at motorene skulle jobbe i samme retning.

Konsekvensen var kraftige vibrasjoner og strekk mekanikken som i verste fall kunne ødelagt roboten, ifølge sluttinnlegget deres.

– Ubrukelig

– Å heve kontrakten med ABB var selvsagt en vanskelig beslutning, men i ettertid, etter at vi har utviklet styringsystemet til en brøkdel av det ABB krever betalt for noe som ikke virker, ser vi at beslutningen var rett, forteller Skjærseth. 

– I tillegg til å heve kontrakten har vi derfor krevd tilbake vederlag som vi har betalt for et system som dessverre er ubrukelig, forteller han videre.

«Situasjonen er dermed ikke bare at ABB har levert et styringssystem som er uegnet i en testsetting onshore, men at styringssystemet ville ha vært så tungvint og ustabilt i bruk, at det ikke ville være mulig å bruke styringssystemet i et kommersielt produkt», hevder selskapet hans til retten.

Skjærseth forteller at de har lykkes med deres egenutviklede styringssystem.

– Den fysiske riggen fungerer som den skal, og denne delen av prosjektet, som ligger utenfor ABBs leveranse, har vært en stor suksess. Med det nye styringsystemet velfungerende på plass, forhandler vi nå om en rekke leveranser, forteller West-gründeren.

Mener gründerne var fornøyd

Elektrogiganten har en annen versjon av saken. De mener WDP hadde gitt uttrykk for «stor tilfredshet med ABB», men at pipa fikk en annen låt etter at gründerselskapet fikk problemer med likviditeten i 2015 og 2016.

De forteller at de gjentatte ganger har forsøkt å få WDP til å betale. 

«Til tross for det vesentlige betalingsmisligholdet valgte ABB å bidra med support og feilretting sommeren 2016», skriver de til retten, og forteller at de også hjalp til med å forberede en demonstrasjon under ONS i Stavanger i 2016.

ABB er også helt uenig i kritikken av den tekniske systemarkitekturen. De mener den bygger på manglende forståelse av systemet, og de mener den er «egnet og god».

De viser til at boregründerne så sent som i mai 2016 beskrev arbeidet som «cost efficient with superior quality».

ABB mener også at selv om retten skulle komme frem til at leveransen er mangelfull, så har gründerne ikke krav på noe på grunn av for sen reklamasjon og passivitet.

– Leverte som avtalt

ABB ønsker ikke å kommentere påstandene om det ubrukelige utstyret.

– ABB bekrefter at ABB i februar 2017 stevnet West Drilling Products (WDP) for manglende betaling under en avtale knyttet til utvikling av et robotisert drillingssystem. Prosjektet ble ledet av WDP og ABB var en av WDPs underleverandører, skriver Helene Gunther Merg, informasjonsdirektør for ABB i Norge i en epost til Teknisk Ukeblad.

– ABB har levert i henhold til avtalen med WDP, men WDP har misligholdt –betalingsforpliktelsen. I og med at saken er brakt inn for rettsapparatet, har vi ingen ytterligere kommentarer på det nåværende tidspunkt, fortsetter hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.