ARBEIDSLIV

Gulfkrigsyndromet vokser

27. des. 2000 - 08:36

Omkring 100.000 av 700.000 amerikanske soldater som deltok i frontlinjen under krigen mot Irak i 1991, har siden 1991 klaget over fysiske og psykiske plager. Omkring 20.000 av disse har av leger blitt erklært som «syke av ukjent årsak».

Noen klager har også kommet fra engelsk hold, men nærmest ingen fra saudi-arabisk og fransk. Ingen innrømmer noe, men kolossale erstatningskrav lurer.

FN tilbakeviser

Det har vært hevdet at Saddam Husseins tropper skjøt granater og raketter med sarin og andre giftgasser mot alliansens linjer, men dette har FN selv tilbakevist.

FN fant intakte lagere, funnene stemte med beslaglagte dokumenter. Verken CIA eller Pentagon har noensinne hevdet at Saddam virkelig brukte gass mot alliansen.

General Norman Schwartzkopf sa under felttoget han var sjef for, at «så fort vi merker det minste tegn til bruk av gass fra Saddams side, skal han få angre det». Det har vært hevdet at USA var klar til å bruke taktiske atomvåpen så fort Saddam prøvde seg, og at irakerne ble holdt informert om dette.

Det har også vært hevdet at alliansen selv brukte en spesiell nervegass mot fienden, en usynlig og luktfri gass som av og til drev tilbake mot den egne frontlinjen.

Det har videre vært hevdet at bruken av utartmet (brukt) uran fra kjernekraftverk som tungt fyll i granater, for å gjøre dem panserbrytende, også kan ha hatt en giftvirkning. Hele tiden har forsvarsdepartementet i USA avvist slike dette.

Spesialutnevn gruppe

President Bill Clinton ga sommeren år 2000 en spesialutnevnt sivil gruppe i oppdrag å undersøke forsvarsdepartementets egen etterforskning i saken. Beskjeden var å gå grundig gjennom absolutt alt, slik at man kunne rydde unna all tvil om hva som er årsaken til soldatenes plager.

Plagene kalles Gulf War Illness, GWI. GWI-kontrollgruppen besto stort sett av pensjonerte militære eksperter, og anklages nå for å ha stått på altfor god fot med Pentagon. Uttrykket «bukken og havresekken» har vært brukt flere ganger allerede.

Et av kommisjonens medlemmer, doktor Vinh Cam som er spesialist på immunologi, skriver i et tre siders avvikende brev, at kommisjonen ikke var tilstrekkelig uavhengig av de Pentagon-instanser kommisjonen skulle granske.

«Noen ganger oppførte komiteen seg som om den bare var en forlengelse av Pentagons egen OSAGWI, Office of the Special Assistant for Gulf War Illnesss», skriver doktor Cam blant annet.

Etterspill

Saken får etterspill: Advokat Pat Eddington i National Gulf War Resource Center sier at han har søkt en føderal domstol i Washington om å få tilgang til mange tusen sider dokumenter fra Pentagon og CIA, og hevder at forklaringen til soldatenes plager finnes i disse dokumentene.

Talsmann Steve Smithson i veteranorganisasjonen The American Legion sier at «jeg vil ikke akkurat kalle dette en dekk-operasjon, men det har vært en god del problemer underveis i komiteens arbeid. Etter ti år kjenner vi fortsatt ikke årsaken til GWI, og tusenvis av folk der ute er fortsatt syke».

Man kan kanskje si at det nå er klart for en ny GWI-runde? Forsvarets Overkommando i Oslo sier at de «ikke ønsker å uttale seg i saken».

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.