Når StatoilHydro i løpet av året skal tilby sluttpakker til ansatte fra 58 år og oppover på olje- og gassinstallasjoner, kan over 700 av rundt 5500 ansatte gå av med tidligpensjon.
Teknisk Ukeblad kjenner til at dette er svært problematisk for utvalget som skal sørge for en knirkefri fusjonsprosess.
Fagmiljøer forsvinner
De største utfordringene kommer på de eldre plattformene Statfjord A, B og C og Gullfaks hvor mange kompetente personer kan ta imot gullpakkene.
Petroleumstilsynet tror det kan bli en utforende oppgave for selskapet å opprettholde sikker drift på alle installasjonene.
Sikkerhet trues
–Det er klart det blir en utfordring for StatoilHydro. Man risikerer jo at hele faggrupper forsvinner, og det er flere av de eldre sokkelansatte som har verdifull erfaring. Derfor må selskapet vise oss at de vil ha kapasitet til å drive forsvarlig etter at de har gjennomført dette. Men oss bekjent, har ikke StatoilHydro fattet noen beslutning om å gi generelt tilbud om sluttpakke offshore tilsvarende den på land, sier Ole-Johan Faret, pressekontakt i Ptil.
Fra StatoilHydro-hold får Teknisk Ukeblad bekreftet at de sokkelansatte vil bli tilbudt tidligpensjon på samme betingelser som de som ble gitt i 2007.
-Uaktuelt med tvangsflytting
YS-tillitsvalgt i StatoilHydro, Odd Moen, sitter i utvalget som jobber med fusjonsprosessen. Han sier selskapet har store problemer med å finne løsninger på hvordan de skal opprettholde forsvarlig produksjon.
–Jeg frykter at StatoilHydro skal gå på akkord med sikkerheten for å tilfredsstille kravstore aksjonærer. Vi aksepterer ikke underbemanning. Og det er uaktuelt at noen skal tvangsflyttes. Det var ingen tvang for de som jobber på land, og det skal det heller ikke bli på sokkelen, sier Moen.
-Sikkerheten prioriteres
-På noen områder vil det bli utfordringer knyttet til tidligpensjoner på sokkelen. Men jeg tror utfordringene er mulig å løse. Hvis det likevel blir konflikt mellom sikkerhet og produksjon, vil sikkerheten prioriteres, sier Geir Gjervan, informasjonssjef i StatoilHydro. Han understreker at fusjonsutvalget har fått som mandat å legge til rette for en sikker og effektiv drift, ta ut forbedringspotensialet og ta ut den beste praksisen fra begge selskapene.
- Vil noen av de ansatte tvangsflyttes for å sikre driften ved de anleggene som blir hardest rammet?
–Det kan jeg ikke kommentere fordi vi står midt i arbeidet med å finne løsninger. Ennå vet vi ikke hvor mange som vil ta tidligpensjon. Vi ønsker at folk skal bli, og jobber med hvordan vi skal få til dette, sier Gjervan.
Tror ledelsen angrer
Det var konsulentselskapet McKinsey som regnet ut at StatoilHydro var overtallige med 2500 ansatte etter fusjonen. For å oppnå synergigevinster av fusjonen ble alle ansatte over 58 år tilbudt lukrative sluttpakker. Moen tror det var lite gjennomtenkt.
-Selskapet har gjort en stor tabbe. Dette har vært et hastverksarbeid for å prøve å synliggjøre gevinstene av fusjonen. Nå har det blitt ganske tydelig at det ikke var så stor overtallighet. I dag er det 161 ledige StatoilHydro-stillinger på finn.no. Jeg tror ledelsen angrer når de ser at så mange gode fagfolk forsvinner ut av selskapet, mens andre selskaper sloss om kompetanse.