Hackerangrepet med virus var såpass alvorlig at hele det redaksjonelle systemet hos journalisten.no krasjet.
Tidligere ble nettstedet angrepet av en hacker som endret utseendet på en passiv underside.
– Virusangrepet var det mest avanserte. Vi har ikke hatt et så avansert virusangrep tidligere, sier redaktør Trygve Aas Olsen i fagbladet Journalisten til Teknisk Ukeblad.
Det redaksjonelle systemet var nede i en times tid som følge av angrepet, opplyser Aas Olsen.
Uvanlig
Angrepet som endret utseendet var betydelig mindre avansert. Ifølge redaktøren ryddet avisas systemadministrator opp i løpet av kort tid.
Trygve Aas Olsen opplyser at fagbladet ikke har opplevd to hackerangrep så tett, og heller ikke noe så alvorlig som virusangrepet. Han velger likevel ikke å se angrepene i lys av striden rundt Muhammed-tegningene.
– Vi vet ikke hvem som angrep oss, sier han.
59 norske angrepet
I Danmark har nesten 1000 nettsteder blitt angrepet av hackere som protesterer på Muhammed-tegningene, melder BBC som siterer zone-h.org. Zone-h er en gruppe som overvåker hackerangrep på nettet. Oversikten fra nettstedet tyder ikke på at norske nettsteder blir like hardt angrepet som danske.
En opptelling Teknisk Ukeblad har gjort, viser at 59 norske websider er angrepet av hackere de siste ti dagene. Til sammenligning var norske nettsteder utsatt for 44 angrep i de ti forutgående dagene, før Muhammed-konflikten tok av.
Slik sikrer du deg
Norsk senter for informasjonssikring ( Norsis ) har derfor ikke valgt å gå ut med en sterk advarsel i Norge. De anbefaler imidlertid generelle sikkerhetstiltak, som å ha siste oppdateringer av programvare, oppdatert antivirus og signaturfiler.
– Bedrifter som har outsourcet sin nettløsning, bør sjekke at leverandøren har oppdaterte sikkerhetsløsninger. I tillegg er det lurt å sjekke nettsiden sin jevnlig, sier leder Tore Larsen Orderløkken i Norsis. Han påpeker at mesteparten av hackerne som har angrepet norske nettsteder de siste dagene ikke har benyttet avanserte metoder. Angrepene er vanligvis heller ikke spesielt alvorlige.
Søker etter svakheter
– Det er vanlig at hackerne har autosøk gående som leter etter nettsteder med kjente svakheter. Disse rapporterer om nettsteder med dårlig sikkerhet, slik at hackeren kan finne de sidene som er enklest å ta, forklarer Orderløkken til Teknisk Ukeblad.
Datakrimavdelingen i Økokrim har ikke fått henvendelser om mange angrep den siste tiden, får Teknisk Ukeblad opplyst.