TRONDHEIM: Møtet med genuint interesserte som virkelig satser på realfag er kjærkomment for Fredrik Nygård Carlsen (17), og kameraten Carl Andreas Lindstrøm (18). De har tatt turen fra Sandefjord til leiren, som varer frem til lørdag.
- Altså, fremgangsmåten for å løse et problem i koder liker jeg best ved kurset. Det er nesten som å lage en kokebokoppskrift, men på en smart måte. Matematikkoppgaver løser vi med programmeringen, og dette er favorittdelen av kurset, slår Carl Andreas fast.
Allsidig timeplan
Programmering i Linux, bygging av databaser og lodding på kretskort er blant oppgavene.
- I år fikk jeg loddetinnet til å flyte ordentlig, og bedre enn tidligere, sier Carl Andreas, som har vært med på campen en gang før.
Fredrik har også vært der en gang, og mener programmeringen i C++ og PHP er de mest interessante utfordringene.
- Programmeringen kan egentlig løse alle typer problemløsninger, og det kan brukes til nettsider. Vi bygger mange typer brukersystemer, som holder kontroll på personalia – eller vi lager en kalkulator. Kort sagt en verden av muligheter, bedyrer Fredrik.
For å gjøre teknologien sikker mot cracking, trenger de å lære om hacking, får vi forklart.
- En av syv uker
- Hva får tenåringer til å bruke en uke i sommervarmen ved tastaturet?
- Det kan bli litt mye å ligge på stranda og snart føle at man ikke gjør noe, og jeg tror kanskje vi liker å lære noe spennende, forteller Carl Andreas.
Én av syv uker tåler de å være borte fra stranda, er de enige om.
- Sommeren er eneste del av året man har tid til å bruke på sånt. Vi får god undervisning av NTNU-studenter som kan dette veldig godt. Vi sitter og konsentrerer oss fra 8-16, med sosiale aktiviteter etterpå, sier Fredrik.
Begge mener møtene med studenter og omvisning på NTNU og Studentersamfundet øker interessen for realfagene.
Ellers spiller de kort, volleyball og spiser pizza – omtrent som andre tenåringer. Et samtaletema er verdensrekorden i å huske antall desimaler i den matematiske konstanten pi.
Universitetet i Cambridge og Imperial College London er på søkelista deres etter videregående.
- God plass
Kurslederne Thomas Adamcik (21) og Åsmund Eldhuset (22) studerer til sivilingeniør, og forklarer at sommerkurset har tre grupper: Kunstig intelligens, datasikkerhet og algoritmer.
- CyberCamp motbeviser at datanerder bare sitter bak skjermen uten å være trivelige. Campen gjør at flere med samme interesser blir kjent, og vi har plass til 20 ungdommer, sier Eldhuset.
Campen er et samarbeid mellom Unge forskere, Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet og Høgskolen i Sør-Trøndelag.
Unge forskere arrangerer også SpaceCamp og BioMedCamp.