INDUSTRI

Hacket seg inn på JSF-data

NORSK?: Muligheten for at Norge kjøper amerikanske kampfly om ti år øker i og med at Lockheed Martin nå viser sterkere interesse for norsk-amerikansk industrisamarbeid.
NORSK?: Muligheten for at Norge kjøper amerikanske kampfly om ti år øker i og med at Lockheed Martin nå viser sterkere interesse for norsk-amerikansk industrisamarbeid. Bilde: LOCKHEED MARTIN
Trond Gram
21. apr. 2009 - 13:21

Det er Wall Street Journal som melder at spioner har brutt seg inn på Joint Strike Fighter-prosjektets datasystem i Pentagon.

Joint Strike Fighter står bak F-35-kampflyet som regjeringen ønsker at Norge skal kjøpe til Forsvaret.

Kopierte flere terabyte

Ifølge den amerikanske avisen klarte inntrengerne å kopiere flere terabyte med sensitiv informasjon om design og elektronikk, noe som kan gjøre det enklere å lage forsvarssystemer mot det nye flyet.

JSF-programmet er med sine 300 milliarder dollar det dyreste forsvarsprogrammet i USAs historie, og det største kjøpet som det norske Forsvaret noensinne har gått i gang med.

Sårbare partnere

Flere partnernasjoner, blant dem Norge, er med på utviklingen av flyet. Ifølge WSJ gjør dette programmet mer utsatt for angrep fra nettspioner.

Minst et angrep skal ha forekommet i Tyrkia og «i et annet land som er alliert med USA». Hvilket land dette er kommer ikke frem av reportasjen.

Inntrengere skal tidligere ha kommet seg inn til vital informasjon gjennom nettverkene til underleverandører som bidrar til å utvikle programmet.

Lockheed Martin har med seg forsvarsgiganter som BAE og Northrop Grumman i utviklingen. I Norge er selskaper som Kongsberg Defence & Aerospace og Volvo Aero involvert i prosjektet.

Uklart omfang

Hvor omfattende informasjonstyveriet har vært, og hvem som står bak, er uklart. Men en kilde sier til avisen at så vel militære som sivile organisasjoner er rammet.

Samtidig er det klart at den mest sensitive informasjonen i programmet er lagret i maskiner som ikke er koblet til nettet, og dermed ikke rammet av spionasjen.

Kommer fra Kina

Angrepene skal, ifølge kilder WSJ har snakket med, ha utgangspunkt i Kina, men det er vanskelig å avgjøre nøyaktig identitet til de som står bak.

En rapport fra Pentagon i forrige uke, gjorde det klart at kinesiske militære har gjort fremskritt med hensyn til å utvikle nettkrig-teknikker. Den kinesiske ambassaden har i en pressemelding sagt at de forbyr all form for «kyberkrim».

JSF-programmet, også kjent som F-35, er det dyreste og teknologisk mest utfordrende amerikanske forsvarsprogrammet USA noen sinne har forsøkt seg på.

Flyet, som produseres av Lockheed Martin, benytter seg av ikke mindre enn 7,5 millioner forskjellige datakoder, tre ganger så mye som noe annet amerikansk-utviklet fly tidligere har benyttet seg av.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.