Omsvermet av dansere som symboliserte de fornybare energikildene vann, vind, skog, jord og sol, mottok olje- og energiminister Åslaug Haga strategirapporten Energi21.
– Dette er den flotteste rapportoverrekkelsen jeg noensinne har opplevd. Tusen takk, sa Haga og strålte som en solcelle.
Første gang
Rapporten inneholder en bred og samlende strategi for energisektoren. Den peker ut veien for videre forskning og utvikling, og gir råd om hvordan Norge kan bidra til å løse klimakrisen. Strategien er den første i sitt slag for energibransjen.
Les også:
Fornøyd med energirapport
Norge storeksportør av grønn kraft
Hovedbudskapet er at Norge skal bli Europas energi og miljønasjon ved å gå "fra nasjonal energibalanse til grønn energileveranse".
– For å få til dette må vi blant annet ha stabile, konkurransedyktige rammevilkår, en kraftig økning av forskningsbevilgningene, finansielle insentiver og en klar prioritering av innsatsen, sa leder av strategigruppa, Sverre Gotaas i Statkraft.
Garanterer bruk
Haga mener rapporten inneholder gode råd, og garanterer at den vil bli brukt.
– Denne rapporten skal danne grunnlag for politikkutvikling. Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal følge rådene om prioriteringer og organisering av det framtidige arbeidet, sier Haga, som er spesielt begeistret for ideen om å lage såkalt virtuelle kompetansesentre hvor aktører som jobber på de samme feltene kan utveksle erfaringer.
Blir permanent
Haga innfridde en av anbefalingene i rapporten på direkten – å gjøre strategiorganet Energi21 permanent.
– Jeg ser ingen grunn til at regjeringen ikke skal følge rådene fra en samlet bransje. Når vi nå får et klart omforent råd fra bedrifter og institusjoner, er dette svært verdifullt. Energi21 bør bli et permanent sekretariat som kan fortsette å gi råd til departementet.
Kan dobles
I ett år har gruppa arbeidet for å utarbeide strategien, som ble bestilt av Hagas forgjenger statsråd Odd Roger Enoksen.
– I løpet av en tyveårsperiode kan vi doble norsk produksjon av fornybar energi til 240 TWh, med en stor andel norske leverandører. Potensialet for industriutbygging er enormt. I Norge ga gassvirksomheten en oppblomstring av norske teknologileverandører. Det er ingenting som tilsier at vi ikke skal få det samme på fornybar energi, sier Gotaas.
Energi21s anbefalinger:
- En økt, bred satsing på FoU gjennom grunnleggende og anvendt FoU, demonstrasjon av løsninger og utdanning av fagfolk.
- Satsing på fem spissede områder innenfor energieffektivisering, klimavennlig kraft, CO2-nøytral oppvarming og fleksible energisystemer og en tiltrekkende energi- og næringspolitikk.
- Doble dagens innsats på energiforskning, gjennom en finansiell opptrappingsplan over en toårsperiode. En offentlig investering på 400 mill per år vil utløse minst 2,4 milliarder i private investeringer i året.
- Styrke det nasjonale systemet for demonstrasjon og kommersialisering av forskningsresultater og spredning av ny teknologi.
– Dette er gode råd. Fossilt brensel vil fortsatt være viktig, men vi må begynne å bygge brua over til fornybar-samfunnet. Vi kan ikke gjøre alt i Norge, vi må prioritere og bli enige om hva vi skal gjøre, sa Haga på konferansen.
– Dersom vi lykkes i dette arbeidet vil norsk industri kunne være en betydelig internasjonal aktør innenfor disse områdene i framtiden, sa administrerende direktør Anne-Lise Aukner i Nexans Norge.
Les mer om Energi21 her:
Fornøyd med energirapport
Norge storeksportør av grønn kraft
Mer norsk vannkraft til Europa
Link til Energi21s hjemmesider: Energi21