Medisinere er sterkt opptatt av å studere hva som skjer inne i hjernen.
En vanlig hjerne antas å inneholde rundt 50 milliarder nerveceller (nevroner). Hver av disse står i kontakt med mange andre via kontaktpunkter på nervetrådene som løper ut fra hvert nevron. N
år hjernen tenker, flyr elektroniske og kjemiske signaler fra nevron til nevron med fantastisk hastighet.
Mønsteret har til nå været umulig å avsløre. Følgelig har hjerneforskningen slitt med de begrensede teknikkene for å se hva som egentlig skjer inne i skallen. (Om det da skjer noe.)
En forskergruppe ledet av University of California I San Diego har utviklet en ny måte å lese EEG (elektro encefalogram, hjernescanning) på. Nå kan de se hvordan du tenker, OM du tenker.
Poenget var å utvikle teknikker som øker forståelsen av feilmekanismer som autisme og epilepsi.
Tankeprosesser bruker bare millisekunder på å utvikle seg, men tradisjonell scanning med MRI (magnetisk resonans bildevisning) bruker sekunder på hvert bilde. Mye informasjon går altså tapt. Legene ser ikke hvordan prosessene utvikler seg, bildet blir uskarpt.
Sjefsforsker Scott Makeig ved UCSD's Swartz Center for Computational Neuroscience, Institute for Neural Computation, forklarer:
- Det tok oss åtte år å finne ut hvordan vi bedre kunne vise hva som skjer inne i og mellom hjernens nerveknuter, eller nevroner. Det vi har oppnådd, er en teknikk for bedre behandling av de hjernesignalene EEG skaffer. Problemet var å separere de ulike impulsene, for hver elektrode - plassert på utsiden av hodet - tar inn millioner av signaler i slengen. Tenk deg at du står i et cocktailselskap og hører på summingen fra 30 mennesker. Prøv å filtrere ut en eneste stemme i mengden. Da ser du problemomfanget. Vi brukte en matematisk teknikk kalt ICA, Independent Component Analysis. Med ICA kan vi skille ut de signalene vi ønsker å behandle videre. Nå klarer vi å avlese virksomheten i ett og ett hjerneområde.