BYGG

– Halve nedgangen var ønsket

BRA: - Det er bra med høykonjunktur, men det finnes en grense, sier Peter Gjörup, administrerende direktør i NCC Construction.
BRA: - Det er bra med høykonjunktur, men det finnes en grense, sier Peter Gjörup, administrerende direktør i NCC Construction. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
17. mars 2009 - 07:02
Vis mer

– Det stoppet brått og uventet opp, sier Peter Gjörup, administrerende direktør i NCC Construction.

Som så mange andre i byggebransjen hadde NCC Construction gode tider i fjor. Men så stoppet det opp.

Få prosjekter

Ordreinngangen falt, kostnadene måtte kuttes og i år har NCC svært få nye prosjekter i egen regi.

Da var situasjonen annerledes da svenske Gjörup kom til Norge høsten 2007 for å ta over NCC Construction etter Sven Chr. Ulvatne.

Han forteller om utslag som ekstreme prisøkninger, problemer med å finne leverandører og kompetent arbeidskraft. Kapasiteten slo i taket.



– Kunne ikke fortsette evig

NCC-direktøren forteller om opptil 15 ukers leveringstid på vanlig isolasjon og så mye som ett års leveringstid på en vanlig stålbjelke.

– Den enorme oppgangskonjunkturen kunne ikke fortsette evig. Det er bra med litt nedgang. Det var veldig tydelig da jeg kom hit i 2007 at det ikke kunne fortsette slik. Det er bra med høykonjunktur, men det finnes en grense. Halve nedgangen kan du si var ønsket. Den andre halvdelen kunne vi klart oss uten, sier Gjörup.

– Konjunkturoppgangen førte til risiko for dårlig kvalitetskontroll og forsinkelser, legger han til.

Tiltakspakken ble presentert av regjeringen den 26. januar og omfattet tiltak for rundt 20 milliarder kroner. NCC har allerede begynt å merke effekten av pakken.



Mest psykologisk effekt

– Den store effekten er mest psykologisk. Pakken er bra for bransjen, men den kommer ikke til å redde bransjen og skal ikke gjøre det. Bransjen skal klare seg på egen hånd, sier NCC-direktøren.

En milliard svenske kroner og fem år brukte NCC på å utvikle en boligfabrikk i Sverige, med industrielt bygde boliger.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Standardisering

Etter å ha investert i to fabrikker og 200 ansatte klarte ikke selskapet å hente ut de kostnadsbesparelsene som var ventet.

– Det kostet oss penger, men vi lærte mye av det. For vi skal standardisere og industrialisere. Vi gjør det til en viss grad allerede, sier Gjörup.

– Vi standardiserer for eksempel etasjehøyden på alle boliger. Vi bygger ikke boliger med 2,40 meter eller 2,60 meters takhøyde. Den er 2,50 meter. Punktum. Etasjehøyden styrer mye. Da kan du standardisere trapper, heiser, kabellengde, legger han til.



– Vil ikke bo i en boks

Samtidig mener Gjörup det er viktig med arkitektonisk fleksibilitet. Kundene vil ikke bo i en boks, de vil bo i sitt eget hus.

– Bilindustrien er et godt eksempel. Ford Focus og Volvo V50 er bygd på samme plattform, men ser forskjellig ut. Utfordringen til byggenæringen er å øke standardiseringen samtidig som vi beholder fleksibiliteten for å oppfylle kundenes behov, forteller han.

Under kravene

Den norske bygningsmassen står for omtrent 40 prosent av Norges totale energiforbruk og er en betydelig driver for reduksjon av energiforbruk og klimagassutslipp.

NCC er såkalt GreenBuilding-partner og kontorbygg de oppfører skal ha energibruk som ligger minst 25 prosent under gjeldende krav.

– Man må våge å bevege seg opp fra det som er lovpålagt og gi mer enn det kunde krever. Bare å forholde seg til lovens krav mener jeg er for lite. Ikke minst når det gjelder miljø. Å være passiv holder ikke, sier Gjörup.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.