KARRIERE

Han er årets unge rådgiver

19. nov. 2013 - 15:51
Vis mer

For tiende gang kårer Rådgivende ingeniørers forening (Rif) årets unge rådgiver.

– Målet med prisen er å synliggjøre de unge rådgiverne. Årets vinner er initiativrik og har vist god evne til anvendelse av kunnskap på et tverrfaglig nivå, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i Rif.

Årets pris gikk til sivilarkitekt Fredrik Barth i Asplan Viak.

Les også: Dette blir vinnerne i fremtidens arbeidsmarked

Bærekraftig byutvikling

– Bakgrunnen for tildelingen er Barths initiativ og kompetanse på å drive by- og stedsutviklingsprosesser på nasjonalt og internasjonalt nivå, forklarer Hansteen.

Barth deltok i konkurransen med prosjektet "+ Arna".

– Jeg fikk ideen til prosjektet i 2011 da vi hadde veldig synlig luftproblematikk i Bergen. I over en uke ble folk anbefalt å holde seg hjemme fra jobb og ikke gå ut på grunn av stor luftforurensing. Samtidig som dette la Bergen kommune og Statens vegvesen ut en KVU på Bergensregionen, der det var veldig stort fokus på bilavhengig utvikling i hele regionen, forklarer Barth.

Da han leste gjennom KVU-en, la Barth merke til at mange steder i Bergen, som for eksempel Arna, som ligger ved det ene stoppet langs Bergensbanen, ikke var med i noen av planene.

– Det er pussig. Vi har kontor i Oslo som jobber med utvikling langs t-banestopp og jernbanestasjoner. Det ble dermed en veldig stor forskjell i hvordan Vestlandet og Østlandet planla byutvikling, sier han.

På bakgrunn av det formulerte Barth en søknad som ble sendte inn til Asplan om midler til å sette i gang med prosjektet.

Les også: Arbeidsinnvandring får unge til å sky byggfag

Enormt potensial ved jernbanen

Da han satte i gang med arbeidet, viste det seg at det ikke eksisterte mer enn 11 eneboliger, et lagerbygg, et kjøpesenter og en jernbanestasjon i Arna. Barths studie viser at potensialet i området er enormt.

– Prosjektet viser at det er plass til 10.000 mennesker på Arna, 11 barnehager, to kulturbygg og mye mer. Potensialet er kjempestort på grunn av nærheten til jernbanen, forklarer han.

I ettertid har prosjektet fått god omtale i mange medier.

– Det at rådgiverne tar en ledende rolle for å lede gode byutviklingsprosesser som involverer mange ulike interessenter og som krever høy plankompetanse, samt forståelse for andre fag for å skape bærekraftige løsninger, er viktig. Barth er et forbilde i så måte, sier Hansteen.

Videre er hun imponert over den store pressedekningen han har fått rundt prosjektet og måten han har håndtert media på.

Les også: Ikke skriv under denne kontrakten

Skilte seg ut

Ifølge Hansteen var det veldig mange gode kandidater i årets konkurranse.

– Vi har hatt en krevende oppgave. Men Barth hadde et prosjekt som skilte seg godt ut, sier hun.

Det har blitt nominert kandidater i to kategorier. Årets fagekspert og årets prosjekteringsleder. Mens det i fjor ble kåret en vinner i hver kategori, er det i år kun kåret en vinner.

Prisen består av et diplom, et kunstverk og en studiereise til den internasjonale møteplassen for rådgivere, FIDIC-konferansen.

Les også:

«Alle» ingeniørstudentene er sikre på å få jobb

Personkonflikter dominerer i kunnskapsbedrifter

Nå blir det film av livet til "den gale vitenskapsmannen"  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.