– Den store forskjellen mellom Helge Lund og Eldar Sætre er at Lund kom inn som ny i selskapet, mens Sætre har vært der lenge.
Dette sier sjefen for ONS, en av verdens største oljemesser, Leif Johan Sevland til Teknisk Ukeblad.
Han mener Statoil har funnet en god og riktig sjef til å lede selskapet videre i en vanskelig tid.
Les også: «I dette perspektivet er Statoil Norges mest påtrengende problem»
– Han er et ekte menneske
– Det som kreves av en ny Statoil-leder er en som forstår næringen og selskapet. Olje- og gassbransjen er i større endring enn noensinne. Man må kunne ta de omstillingene som er nødvendig, både på lang sikt, men også mer kortsiktige tiltak.
– Dette kan Eldar Sætre gjøre på en god måte, mener Sevland.
Han har fulgt med på Sætre lenge og har kjent ham over lenger tid.
– Han er et ekte og helt menneske som har holdt på sine røtter. Han studerte på Handelshøyskolen som så mange andre og flyttet seg sørover og havnet i Stavanger og Sandnes på 80-tallet. De som kjenner ham har bare gode ting å si om ham, forklarer ONS-sjefen.
Les også: Her er flest ingeniører sagt opp det siste året
Hel ved
Sætre er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen i Bergen. Han er født i 1956, og begynte i Statoil allerede i 1980.
Han var også sentral under børsnoteringen av Statoil i 2001 og fusjonen med Norsk Hydros olje- og gassvirksomhet i 2007. Han var ansvarlig for omleggingen av markedsstrategien for naturgass i Europa, og har de siste årene ledet omstillingen ved selskapets landanlegg.
Sevland sier videre til Teknisk Ukeblad at det er en ting som er spesielt viktig med valget av Sætre som sjef.
– Han er ekte. Det er veldig viktig. Han er definitivt hel ved og en skikkelig fyr. Men om han heier på Viking eller Brann, det vet jeg ikke, sier han.
Les også: Norsk selskap risikerer milliardregning etter Yme-fiaskoen
– For gammel
Sætre fortalte da han ble konstituert konsernsjef etter Helge Lund at han ikke ønsket å ta over som konsernsjef på permanent basis.
Han nærmer seg snart 59 år og han har muligheten til å gå av med pensjon allerede som 62-åring. Likevel ombestemte Sætre seg, noe det kom tegn til allerede på Statoils høstkonferanse i november.
– Jeg kan bli vant til dette, sa Sætre da han åpnet konferansen foran en fullsatt sal på Det norske teater.
Da Sætre ble konstituert, ble alderen pekt på som en årsak til at han ikke ville være aktuell for å styre skuta videre på permanent basis.
– Han er en overgangsfigur. Ikke fordi han ikke kan jobben, men fordi han er for gammel, fortalte spesialrådgiver i Norsk olje og gass, Bjørn Vidar Lerøen til Teknisk Ukeblad.
Han karakterisert Sætre i tillegg for traust og langsiktig, med stor kunnskap om Statoil.
– Han kan Statoil framlengs og baklengs. Han er den trauste og langsiktige og representerer grunnfjellet i Statoil, ifølge Lerøen.
Les også: Den nye Statoil-sjefen: Den trauste økonomen
– Har en høy stjerne
Selv om Sætre har mulighet til å gå av allerede ved fylte 62 år, sier han at han vil jobbe langsiktig.
– Jeg går inn i jobben med en langsiktig horisont på oppgavene som møter meg. Jeg kommer til å gjøre den så lenge styret og jeg er enig om at jeg er rett person for jobben, uttalte han i pressemeldingen i dag.
Sætre fikk for øvrig gode skussmål internt da han ble konstituert konsernsjef.
– Han er godt profilert internt og har en høy stjerne, fortalte kommunikasjonssjef Sissel Rinde, som sitter i Bergen og jobber i avdelingen Utvikling og produksjon i Norge.
Les også:
Her snur oljenedgangen for Norge