IT

Han var med Opera fra den spede barndommen. Nå skal han lage noe helt nytt

«Vivaldi» skal bli en skikkelig nerde-nettleser.

28. feb. 2015 - 14:49
Vis mer

Jon von Tetzchner er verdensborger. Han vokste opp hos besteforeldrene på Island, har bodd 25 år i Norge før han nylig flyttet til Boston på den amerikanske østkysten.

Innovasjonene han har stått for de siste årene er like grenseløse. Han er best kjent som gründer av den kjente og prisvinnende bedriften Opera Software.

Nå er han på kortvisitt i Norge og aktuell med et nytt selskap – en nettleser som heter Vivaldi, som skal være mer avansert og nerdete enn alle andre nettlesere.

Les også: Disse informasjonskapslene får du ikke fjernet. Selv om du sletter dem

Derfor «Vivaldi»

Vi møtes i Forskningsparken. Det er allerede blitt mørkt. Ute har regnet og kulden gjort Oslo om til en skøytebane, og alle sklir hjem for å rekke middag. Men det er ikke stille på mange av kontorene på teknologiinkubatoren Startuplab. Gjennom glassveggene kan du se at her tenkes det hardt på nye ideer, apper og teknologier.

Her i it-nerdenes Mekka er det vanskelig å unngå det åpenbare spørsmålet:

– Opera og Vivaldi, hva er koblingen? Er du glad i klassisk musikk?

– Det er navn alle kjenner til og som er lette å huske. Og så er det ikke så mange domenenavn som er ledige i verden. Vivaldi var ledig, så vi gikk for det, svarer Tetzchner.

Han er sparsom med ord, rolig og tar til seg ethvert spørsmål som en oppgave – klar, svar, ferdig.

Men så legger han til en setning.

– Bestemoren min var jo komponist og maler, og oldefar var en kjent komponist på Island. Så det var alltid mye musikk hjemme hos oss. Bestemor spilte mye piano da jeg var liten.

– Har du noen musikkfavoritter?

– Jeg hører på mye forskjellig, men det er klart jeg er jo glad i musikken til Vivaldi og det som min oldefar og bestemor komponerte.

Les også: – Opera kunne blitt mye større

Outsourcing

Deler av teamet bak Vivaldi holder også til her i Forskningsparken og består delvis av tidligere Opera-ansatte. De har heller ikke gått hjem, men jobber på spreng. Etter halvannet års hemmelighold er prosjektet endelig lansert. Nå gjenstår masse arbeid med å videreutvikle nettleseren.

– Hvorfor ønsket dere å holde det hemmelig? Dagens mantra i norske og internasjonale gründermiljøer er jo pitch, del og snakk om ideene dine hele tiden, selv om man er langt fra ferdig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Hadde vi sagt noe, kunne det skape forventninger og en del masing om når vi skulle bli klare. Da måtte vi også stresse med å levere noe, selv om vi ikke ønsket det. Men nå har vi sluppet det løs og ønsker innspill for å utvikle produktet.

– For mange gründere er det blitt vanlig å outsource mye it-utvikling til Asia, som f.eks. India, eller Øst-Europa. Hvorfor velger du å ha et stort team med programmerere i Norge?

Her blir den lavmælte von Tetzchner engasjert.

– Det er en enkel forklaring. Du outsourcer ikke kjernevirksomheten din. Jeg har liten forståelse for at man skal gjøre det. Jeg vil bygge et fantastisk godt produkt sammen med flere som er der hele veien. Leier man inn folk, oppnår de aldri maksfart, fordi det blir mye opplæring. Jeg vil at folk skal tenke selv og føle at de er med å skape noe nytt og spennende. Dessuten liker jeg å jobbe fort, og da er man avhengig av et dedikert team med dyktige mennesker for å være fleksibel.

Som teknologileder er Tetzchner opptatt av mennesker. Det er kanskje en av årsakene til at han lyktes så godt med Opera og er på god vei til å gjøre det bra med Vivaldi.

– Opera har gjennom mange år fått ros for godt arbeidsmiljø og har over 1000 ansatte over hele verden. Hadde du kunnskap om hvordan man bygger en organisasjon?

Mentor: Vi møter Jon von Tetzchner på StartupLab hvor han er en av investorene og hjelper nye gründere med å nå ut i verden.

– Det var nok magefølelse og erfaring. Jeg føler at hvis man gir folk muligheten til å bestemme selv, så vil man skape noe fantastisk sammen. Det har også vært viktig å fokusere på at de ansatte har det bra, at de føler seg som et team. Derfor har vi en flat struktur.

Les også: Unngå denne fellen hvis du vil ha matteflinke barn

Opera uønsket av Telenor

– Er Opera det aller første selskapet du laget? Du drev ikke noe smått først, type nettbutikk som 13-åring?

– Altså, da jeg var 13 år, var datamaskinene ikke tilknyttet nettet, så det var en helt annen tid. Men ja, det var det aller første selskapet jeg laget.

Tetzchner tok informatikk på Universitetet i Oslo og begynte å jobbe for Telenor. Etter ett år i jobben begynte han og Geir Ivarsøy i 1992 å pusle med web-teknologien, og i 1994 satte de i gang med nettleseren som ble til Opera Software.

– Var det vanskelig å starte på den tiden?

– Jeg opplevde det ikke sånn. Vi fikk gjort prototypen mens vi jobbet i Telenor. Det tok oss seks måneder. Så brukte Telenor seks måneder på å vurdere om de skulle ha dette produktet. De kom til at de ikke trengte det.

Les også: The Grid skal designe og kode nettsider helt av seg selv

– Ikke ta for stor risiko

De to gründerne bestemte seg for å satse på Opera for fullt, men fikk beholde kontorplassen på Telenors forskningsavdeling på Kjeller.

– Telenor var veldig sjenerøse med oss og lovet oss jobbene våre tilbake hvis vi feilet med prosjektet. Vi tok jo en stor sjanse den gangen og gikk i perioder uten inntekt.

– Hva gjorde dere da?

– Sparte.

– Hadde dere råd til mat da?

– Det var aldri så ille at vi sultet, svarer Tetzchner lakonisk.

Så sier han:

– Jeg er opptatt av at man ikke skal ta for stor risiko når man starter opp som gründer.

Her setter jeg nesten teen i halsen.

– Det er interessant, fordi det er så stort fokus på at du nærmest må slutte i jobben din så fort du har en idé og satse alt på den.

– Jeg synes ikke man skal pantsette huset og andre ting. Du sitter ikke på en god idé hvis du tvinges til å gjøre det. Hvis du blir seks måneder forsinket med prosjektet ditt og går konkurs på grunn av det, vil jeg heller si at det er en tabbe. Det er bra å feile, men ikke med alt du eier som innsats.

– Har du flere råd til gründere? Noe du gjerne selv skulle gjort annerledes i din karriere som gründer?

– Det er vanskelig å gi råd. Jeg var uheldig med noen av investorene jeg fikk, så der ville jeg valgt annerledes. Jeg mener at du som gründer bør ha kontroll over bedriften din så lenge som mulig. Dessuten mener jeg det er viktig at gründeren kan teknologien.

– Men hva om gründerne er gode på teknologi, men ikke forstår salg?

– Ikke sant, det må man strebe etter og finne balansegangen, være god på hva du kan og ikke kan. Man må tenke godt over hvem man kan jobbe med og hvem man har god kjemi med. Ofte kan uenigheter være det største problemet i oppstartsbedrifter. Det er viktig å ha et team som er enige om hva man er og hvor man skal videre.

Les også:

Uenigheter

Apropos uenigheter. Det er en grunn til at Tetzchner er i gang med et nytt selskap. Selv om Opera hadde 350 millioner brukere og begeistrede fans over hele verden, gikk han ut av selskapet i 2011.

Skal man tro en rekke artikler og rykter, var det både konflikter og uenigheter om hvordan utviklingen skulle skje videre.

Opera kastet den egenutviklede web-motoren Presto og brukergrensesnittet, og satset i stedet på Googles åpen kildekodeprosjekt Chromium. En viktig målgruppe i Opera ble forlatt – nerdene og teknologene.

Selv om Vivaldi også er basert på Google Chromium, var det ifølge Tetzchner aldri aktuelt å overta Presto.

Les også: Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015

Hotelleier

Dagene går ikke bare til Vivaldi. Tetzchner har også blitt hotelleier i Boston.

– Vi kjøpte et hotell fra 1880 med 17 soverom og en del møterom. Gründere fra Norge og Island som har lyst til å utforske det amerikanske markedet, kan komme og bo her, gjerne sammen med familiene sine. Det er ingen forretningsmodell eller inntekter der. Det er min måte bidra på en koselig måte.

Lignende har han satt i gang på Island, i den lille byen med 5000 innbyggere hvor han vokste opp.

– Hva er det som driver deg? Hvorfor starter du på nytt nå?

– Det er et godt spørsmål. Det er ønsket om å bidra, skape noe morsomt og annerledes.

– Da vi bygde Opera, var det fordi vi var opptatt av at internett er en folkerett, den åpnet alle verdens muligheter, og vi ønsket at flest mulig skulle ha tilgang på disse mulighetene. For eksempel var vi tidlig ute med å tilpasse nettleseren til dem som er blinde og svaksynte. Med den nye nettleseren ønsker vi å skape noe som folk har behov for.

– Så det er viktig å skape noe?

– Ja, det er en utrolig deilig følelse å lage noe som betyr noe for noen. Og de tilbakemeldingene vi har fått gir oss en god grunn til å jobbe enda hardere.

Jeg pakker sammen. Tetzchner snakker om at han skal reise tilbake til Boston, men blir brått avbrutt midt i en setning. En mann går raskt forbi, gir Tetzchner en klapp på skulderen og sier: «Gratulerer! Kjempespennende!»

Tetzchner smiler bredt, men litt sjenert og sier bare ett ord: Takk.

Les flere saker om Opera Software.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.