En stor andel naturgass fra norsk sokkel eksporteres sørover til Europa. Vi har rett og slett et skikkelig eksportprodukt til kontinentet, der det meste av gassen blir brensel i forbindelse med energiproduksjon.
Selskapet vi snakker med i ukens utgave av Teknisk sett, har en løsning for å dekomponere den verdifulle gassen til hydrogen og rent karbon.
– Gjennom et forskningsprosjekt med Universitetet i Oslo og FFI på Kjeller fikk vi et Eureka-moment, sier teknisk direktør Terje Hauan.
Ikke-termisk plasma
Seid AS har utviklet en metode basert på ikke-termisk plasma. Teknologien aksellererer elektroner til en viss hastighet som «skytes» mot metanmolekylene i gassen. Enden på visa er at CH4 (metan) blir dekomponert til C (karbon) og H2 (hydrogen).
Metoden Seid har utviklet, bruker kun en sjettedel av energien som skal til for alternativ hydrogenproduksjon, som er elektrolyse av vann. Det krever rett og slett mye mer energi å bryte opp vann til bestanddelene hydrogengass og oksygen.
– Å ta vannmolekylet fra hverandre krever for mye energi. Det er mye lavere energibinding i naturgass enn i vann. Norsk naturgass har dermed en fantastisk mulighet til å bli en kilde til hydrogen med lavt utslipp. I tillegg vil vi få norsk lavkarbon til å bruke i annen produksjon, forklarer Hauan.
– Naturgass er et fantastisk utgangspunkt!
Et påbygg til dagens drift
Prosessen selskapet benytter, er en prosess bygget på selskapets opprinnelige produktspekter, som er å levere rensing av luft industrielt.
– Dette er en påbygging av noe vi har utviklet og solgt i mange år. Nå skal vi bevise at vi får til dette i større skala. Vi produserer allerede i pilotskala og er i prosess med å hente kapital for å skalere opp, bekrefter Hauan.
Dersom Seid klarer å skalere produksjonen av karbon og hydrogen med naturgass som råstoff, vil det ikke bare føre til en mulig verdiøkning av gassen vi i dag eksporterer rått. I tillegg vil den miljøvennlige produksjonen av karbon bli et attraktivt alternativ i det enorme markedet for rent karbon til bruk i alle mulige produkter.
Hør Hauan fortelle om de spennende mulighetene forbundet med Seids nye prosess. Målet er en kommersialisering i løpet av 2025 og 2026.
Seid er for øvrig et firmanavn som på norrøn kan oversettes til magi eller mysterier...
Hinter om mer grønn hjelp til industrien