FORSVAR

Hangarskipet USS Gerald R. Ford forlater Norge

Det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford forlater Norge etter to uker, opplyser Forsvaret. 

Hangarskipet USS Gerald R. Ford på vei ut fra Oslo 29. mai. 9. Juni forlater skipet Norge.
Hangarskipet USS Gerald R. Ford på vei ut fra Oslo 29. mai. 9. Juni forlater skipet Norge. Foto: Eirik Helland Urke
9. juni 2023 - 13:09

– Hæren, Luftforsvaret, Sjøforsvaret og Forsvarets spesialstyrker har fått verdifull trening sammen med fartøyet, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Det var TV 2 som først meldte om saken.

Krigsskipet lå flere dager i Oslofjorden og tiltrakk seg mange skuelystne for noen uker tilbake. Skipet seilte deretter mot Bergen og i retning Vesterålen-området.

Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Yngve Odlo, mener besøket bidrar til å styrke norsk sikkerhet og å øke tryggheten for befolkningen.

– Med krig i Europa er samholdet i Nato viktigere enn noen gang for å ivareta vår kollektive sikkerhet. Havnebesøk og samvirkeoperasjoner for hele forsvaret med hangarskipet er et tydelig tegn på dette samholdet, sier han i pressemeldingen.

Lørdag ble skipet observert midt i Vestfjorden mellom Bodø og Lofoten.

Hangarskipet har deltatt i flyøvelsen Arctic Challenge Exercise sammen med norske F-35 jagerfly. Rundt 150 jagerfly fra 14 forskjellige nasjoner har deltatt. De har også integrert seg med amerikanske bombefly av typen B-1 Lancer i øvelse Bomber Task Force (BTF) Viking Trident.

 – Hvis flere klarer seg i lengre tid, så gjør det at håndteringen av en eventuell krise vil gå mye lettere, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Les også

Skjerper rådene: Må klare oss selv i syv dager ved krise

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.