En tur innom Innovasjon Norges stand på Offshore Technology Conference (OTC) i Texas avdekker dusinvis av kommende løsninger som vil utvikle og effektivisere olje- og gassvirksomheten
Houston: Norske teknologibedrifter er kjent for sine mange og gode bidrag til løsninger og utstyr til petroleumsvirksomheten. Gjennom de 50 årene siden produksjonen startet på Ekofisk, har norske teknologer og leverandører bidratt med smarte og avanserte løsninger. Fra å være avhengig av amerikansk kompetanse for å komme igang for 50 år siden, er vi nå leverandør til verdensmarkedet.
Og mer er på gang. En tur innom Innovasjon Norges stand på Offshore Technology Conference (OTC) i Texas avdekker dusinvis av kommende løsninger som vil utvikle og effektivisere olje- og gassvirksomheten. Mange av løsningene har også anvendelse langt utenfor petroleumsindustrien.
Åpen, lukket – midt i mellom?
Prosessindustri kjennetegnes ofte med at det er et utall ventiler involvert. Bergenske Trisense AS løser utfordringen med å få oversikt over tilstanden til manuelle ventiler i slike anlegg. Er de åpne eller lukket? Eller noe midt i mellom. Produktene, som monteres på eksisterende ventiler har sensorer som forteller nettopp dette. Det smarte med Trisenses løsning, er at kommunikasjonen foregår trådløst (bluetooth). Glem dyr kabling. Men batteritid på seks til åtte år, er dette en spennende løsning for prosessindustrien – uansett hva som flyter gjennom ventilene. Og gamle anlegg kan raskt oppgraderes, slik at du får komplett digital oversikt (monitorering, ikke styring) over alle dine manuelle ventiler.
Renser avfallsvann
Ikke alle selskapene i Innovation Park er nykommere. Blant tidligere deltakere finner vi Norwegian Technology fra Randaberg. De lager anlegg som skiller borekaks og andre uønskede elementer fra avfallsvann. NTs løsning installeres ute på feltet, noe som reduserer behovet for å frakte store avfallsmasser til land for separering.
Og selv om denne innovasjonen springer ut av oljeindustrien, ser selskapet stadig flere andre bruksområder. Etter oljeprisfallet i 2014, endret NT fokus og fikk prosjekter også innen kommunale renseanlegg. Det som i dag er avfall kan skilles ut og bli til en ressurs. Selskapet leverer allerede løsninger utenfor Norge, blant annet i Hellas og Storbrittania.
Også Minox Technology fra Notodden jobber med å prosessere vann. Selskapet fjerner oksygen fra sjøvann før det injiseres i reservoaret. Oksygenet må ut for å hindre korrosjon og bakterievekst. Uten oksygen blir det som kjent tarvelige forhold for noen og enhver. Fortrinnet med denne norske løsningen er lav vekt og relativ liten størrelse, noe plattformsjefer setter pris på. Minox har blant annet levert sin løsning i Mexicogulfen, og er derfor også representert i Houston.
Selskapets nye satsing er å tørke gass, noe som er viktig før transport videre. Igjen (blant annet) for å hindre korrosjon. Systemet fra Minox kan tørke gass både på havbunnen og oppe på plattformdekket. Løsningen skal være lettere og mer kompakt enn tilsvarende fra andre leverandører.
Skiller ut sand
Et annet selskap med fokus på «fjerning» er Four Phase AS fra Kokstad. Deres fokus er å få sanden ut av oljestrømmen på vei opp fra brønnen til plattformen. Utskillingen skjer ved hjelp av syklonteknolgi, som er å sammenligne med sentrifugering. Ved økt produksjon øker gjerne andelen sand. Og om man reduserer produksjonen, vil sanden falle ned og samle seg opp i brønnen. Når sanden fjernes fra oljestrømmen under produksjon, kan brønnen produsere jevnere og med lavere risiko for driftsavbrudd for å «stake opp» oppsamlet sand. Resultatet er økt produksjon.
Installasjonen til Four Phase installeres på plattformen (topside) og separerer sanden ut av strømmen. Denne sanden er ofte mye mer finkornet enn den vi finner på stranden, med sandkorn ned til 20 mikrometer. Selskapet har allerede fem år på Gullfaks C bak seg, og ser nå store markeder i Asia, der det er mer sand enn på norsk kontinentalsokkel. Og gevinsten ved syklonteknologien øker selvsagt når operasjonen er autonom, uten menneskehender, noe Four Phase allerede har levert.
Minitraktor til rør
Det er som kjent flust med rør i olje- og gassindustrien. Og noen ganger må rørgangene inspiseres. Well Conveyor fra Bryne har utvikler en liten «traktor» som kryper inn i rør med diameter ned til 42 millimeter. Etterspørselen i dette markedet har økt fordi det nå er flere små brønner enn tidligere, med mindre størrelse på borehullene.
Traktoren Conveyor er batteridrevet og klarer seg dermed uten strømtilførsel fra overflaten. Dermed kommer den til der andre kommer til kort, blant annet for å trekke flere typer kabler, sensorer og utstyr ned i brønner. Også horisontalt.
Dagens utgave av Conveyor må trekkes tilbake ut av røret ved hjelp av en tråd den drar med seg gjennom rørgangene. Total kjørelengde er 5 kilometer. Men Well Conveyor ser for seg en fremtidig versjon også klarer hjemveien selv.
Ny ventil åpner kun for olje
En gjennomgang av dette knippet norske innovasjonsbedrifter gir også mulighet for en god dose voksenopplæring for TU
En gjennomgang av dette knippet norske innovasjonsbedrifter gir også mulighet for en god dose voksenopplæring for TU. I så måte er den intelligente ventilen fra Inflowcontrol et godt eksempel.
En brønn inneholder gjerne mer gass en olje. I tillegg til en overproporsjonal andel vann. Dersom produksjonen får gjennombrudd av gass eller vann, blir det vanskeligere å få tak i oljen. Inflowcontrol har utviklet smarte ventiler som monteres langs brønnbanen, der oljen finner veien inn i produksjonsrøret. Dersom ventilen eksponeres for gass eller vann, lukker den seg. Den åpner bare for olje, og opptaket av gass og vann blir redusert til et minimum. Inflowcontrol har så langt installert ventilene i mer enn 40 brønner internasjonalt. Den store gevinsten er at brønnens levetid forlenges.
Demper vibrasjoner
Vibrasjoner kan skape store ødeleggelser. Dersom det dannes såkalte stående bølger kan det gå riktig ille. Eksempelet som ofte brukes er videoen fra Tacoma Narrows Bridge, broen som svingte i filler i 1940. I offshoreindustrien blir mange konstruksjoner og rørganger utsatt for lignende forhold. Enten fra eksterne strømninger eller på grunn av flyten i rørene.
Trondheimselskapet Momentum Technologies er spesialister på nettopp vibrasjoner. Ikke på å skape dem, men på å måle dem. På OTC viste de frem en vibrasjonsdemper som har fått navnet Momentum HHS. Den fremstår som et bredt skovlhjul som monteres utenpå og parallelt på rørbanen. Konstruksjonen absorberer vibrasjon på vegne av rørinstallasjonen. Ikke bare er den patentsøkte løsningen enkel og rimelig å montere, men den åpner også for mer fleksible konstruksjoner subsea.
Momentum Technologies har også et «kamera» som kartlegger lyd. Noisevision viser lydkonsentrasjon på samme måte som et temperaturkamera. Dermed blir det mulig å gå rett på kilden for å redusere støyen der den er sterkest.
Høyt og lavt – fra plugg til fisk
Mange av selskapene ved Innovation Park har flere produkter under utvikling. Pluggleverandør Icon Instruments AS stikker likevel av med seieren når det gjelder å være involvert i flest prosjekter, også lengst fra kjerneproduktet.
Hovedproduktet som presenteres, er plugger til bruk i borehull for å overvåke trykk og temperatur i områder som ellers er svært vanskelig tilgjengelig. Temperaturer inntil 200 °C og et trykk på 2068 bar sier sitt om at dette ikke er et hyggelig sted å være. Instrumenteringen via pluggene skal være enkle å bruke: Alt du trenger er en unbraco-nøkkel.
Salgs- og markedsdirektør Kåre Olav Krogenes er i tillegg involvert i flere andre initiativer, som å bygge om gamle plattformskrog til bruk for havvind og fiskeoppdrett. Samt nytt design for fiskemerder med bølgekraftverk og ny teknologi for fôring, med kapasitet for opptil 15.600 tonn fisk. Som om ikke det er nok, kan han også vise frem tegninger på bruk av spar-design for havvind. En vindturbin i en sylinder med reserveblader. Puh. Med sine mange initiativ og prosjekter kan Krogenes bli en spennende kar å følge.
Utvendig måling av flyt
En utfordring som lenge har vært vanskelig å få has på, har vært måleutstyr for gjennomstrømming som kan monteres utenpå rørene. Her har Bergen-selskapet Xsense Flow Solution kommet opp med en løsning basert på akustikk. Sensorene monteres rundt rørene uten fysisk gjennomføring. Det gjør løsningen rimeligere, enklere og sikrere enn alternativene. Utfordringen har tidligere vært tap av nøyaktighet, men Xsense hevder å ha løst dette og har allerede flere installasjoner offshore.
Selskapet jobber også sammen med Seabox, som skiller ut salt av havvann. Xsense måler hvor mye salt det er igjen i ferskvannet som produseres.
Et tredje anvendelsesområde er måling av drivstoff ombord i skip, både forbruk og kvalitet. Teknologien regnes som banebrytende, og ble belønnet med den prestisjefylte «Spotlight Award» under årets OTC.
Norske selskaper har en super track record når det kommer til Spotlight Award
Norske selskaper har en super track record når det kommer til Spotlight Award. Turen innom selskapene ved Innovation Park forteller oss at vi ikke har grunn til å være pessimister for fremtiden. Smarte og ambisiøse teknologer fra Norge har åpenbart et vell av produkter og løsninger for verdensmarkedet. Både for petroleumsindustrien og grønnere grener.
La oss håpe at selskapene også lykkes med kommersialiseringen. Da vil Norge som teknologinasjon virkelig begynne å «punch above our weight class».