På tross av en omsetningsøkning på 122 millioner kroner i fjor, til 1,06 milliarder, ble det millionminus på bunnlinjen for ovnprodusenten Jøtul i Fredrikstad.
Negativt
Med et negativt resultat på 57 millioner kroner måtte eieren, Ratos, gå inn med 60 millioner kroner for.
Driftsresultatet endte på 46 millioner kroner, ti millioner dårligere enn i 2007.
– At økningen i omsetningen ikke ga bedring på driften, skyldes at vi hadde en vridning av omsetning fra områder som gir gode marginer til områder som gir mindre gode marginer, sier Erik Moe, administrerende direktør i Jøtul til Teknisk Ukeblad.
Ikke alt går i gal retning
I klartekst betyr det at en høyere andel av omsetningen kom fra USA, hvor Jøtul ble rammet av svak dollarkurs.
I tillegg ble selskapet rammet av ganske kraftige prisøkninger, både på stål og skrapjern, som er to viktige innsatsfaktorer.
– Generelt kan man si at for vår virksomhet er det en rekke drivere som påvirker etterspørselen. Flere av disse går i gal retning, som oppussingsmarkedet, nybyggingsmarkedet, lavere energipriser, alt er faktorer som trekker i gal retning. Men det som trekker i riktig retning er at vi har hatt en normal vinter i Europa og USA. Effekten av det er meget god for oss, sier han.
– Sånn sett er vi nok i en annen situasjon enn resten av industrien. Samtidig har stål og skrapjern blitt billigere den siste tiden, legger han til.
Håper på tilskuddsordning
Likevel har også Jøtul slitt.
Åtte ansatte har måttet gå, og resten har blitt spurt om å godta ti dagers ekstra ferie i første halvår.
Nå håper ovnprodusenten at politisk press skal gi tilskuddsordninger til husholdninger som ønsker å bytte ut den gamle vedovnen med en ny og mer miljøvennlig en.
– Bergen, Fredrikstad og Oslo har lokale tilskuddsordninger for å stimulere til økt utskifting av gamle. Nye ovner har vesentlig mindre utslipp og er mer effektive. Vi synes det er mange gode grunner som taler for å stimulere til økt utskifting av gamle ovner. Vi ser at når det lages støtteordninger, så øker omsetningen i de butikkene som ligger der, sier Moe.
Får støtte
Nylig var selskapets tillitsvalgte på besøk hos statssekretær Robin Kåss i Olje- og energidepartementet for å be om at vedovner innlemmes i den eksisterende tilskuddsordningen til husholdningene.
LO-leder Roar Flåthen har sendt brev til departementet, og det samme har lokale fredrikstadpolitikere.
Ser effekt av automatisering
Jøtul er med på et 40 millioners forskningsprosjekt som skal øke automatiseringen i støpeindustrien.
Manuelle prosesser skal bort for å gjøre bedriftene mer konkurransedyktige i et konkurranseutsatt marked.
– Vi føler at vi klarer å holde stand, og har de siste årene tatt markedsandeler globalt sett. Men det byr på særskilte utfordringer å drive industriproduksjon i Norge. Det innebærer at vi er nødt til å investere i automatisering og produktutvikling, sier Moe.
– Vi har stor tro på det automatiseringsarbeidet vi har drevet gjennom flere år og ser at det gir effekter. Vi klarer å automatisere flere operasjoner som tidligere var manuelle, og lønnsandelen per enhet går nedover. Det er helt nødvendig når kostnadsnivået har hatt den utviklingen vi har sett de senere årene, legger han til.