Økende urbanisering gjør behovet for gravefri teknologi mer nødvendig enn tidligere.
For å unngå store graveprosjekter og stengte gater, inviterer Vann- og avløpsetaten private aktører på banen.
I konkurransen "NoDigChallenge" ber etaten markedet om å utvikle gravefrie metoder for tilkobling fra hus til hovedvannledning.
Kan gi store besparelser
– Vi ønsker å utføre tilkobling fra hus til hovedvannledning på en måte som ikke forstyrrer omgivelsene. Utfordringen er å bore eller presse seg frem under jorden, treffe hovedvannledningen med høy presisjon og så legge inn og koble til rørene på en solid måte, sier Steinar Nilo, prosjektleder i Vann- og avløpsetaten.
Beregninger gjort av etaten viser at en ny gravefri teknologi kan redusere både tid og kostnader betraktelig når nye bygg skal kobles til hovedrørene og ved rehabilitering av disse rørene.
– Vi vil kunne spare cirka 40 prosent av kostnadene, samtidig som vi vil kunne rehabilitere flere ledninger grunnet kortere arbeidstid. I tillegg vil en ny teknologi kunne redusere støv, støy og belastning for nærmiljøet, sier Nilo.
Les også: Denne eldgamle tunnelmetoden skal hindre katastrofe på Follobanen
Stor interesse blant aktører
Gravefrie metoder finnes allerede i dag, og er godt kjent i oljebransjen. Men de er så langt lite brukt på infrastruktur.
– Men når oljebransjen klarer å bore tusen meter ned i bakken og treffe blink, burde vi klare det samme noen få meter ned i bakken, sier Nilo.
Prosjektet etaten har startet skjer i samarbeid med Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune.
Nasjonalt program for leverandørutvikling, Norsk vann og Scandinavian Society for Trenchless Technology deltar også som samarbeidspartnere i prosjektet.
Nilo kan fortelle at interessen fra private aktører så langt har vist seg å være over all forventning.
– Vi hadde en dialogkonferanse i mars der vi inviterte alle potensielle leverandører til å delta. I ettertid av konferansen sitter vi nå igjen tilbakemeldinger fra fem leverandører som mener at de kan løse utfordringen med en gravefri tilkobling fra hus til hovedvannledning, sier han.
Les også: Frykter at byggeboomen i Bjørvika gjør at fundamentene på gamle bygårder råtner
Økonomisk bidrag
Konkurransen blant leverandørene skal gjennomføres i flere faser, og vil pågå ut 2016.
Nilo påpeker at det fremdeles ikke er for sent for nye aktører å melde sin interesse. Konkurransen vil bli lyst ut i slutten av juni.
– Vi ønsker å finne aktører som vil finne en helhetlig måte å legge en ledning mellom hus og hovedledning. De leverandørene som kommer med gode forslag til løsning vil bli premiert, sier han.
Vann- og avløpsetaten kommer til å bidra økonomisk, og stille sine rør til disposisjon når løsningene er utviklet og skal prøves ut.
Les også: