Onsdag ettermiddag overtok Jan Tore Sanner (H) ansvaret for det nye Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Det innebærer at han også har ansvaret for it-oppgavene i Fornyingsdepartementet, som nå er nedlagt.
"Formålet er større gjennomføringskraft, større trykk i forenklingsarbeidet og god fremdrift i arbeidet med kommunereformen. Endringene gjør det også mulig å se arbeidet med ikt i offentlig sektor i en større helhet", heter det i den offisielle begrunnelsen fra den nye Solberg-regjeringen.
Solberg og co. har ganske klare mål for it-politikken i sin regjeringsplattform.
Les mer: Superbredbånd til alle
Uviss metode
Teknisk Ukeblad møtte den ferske statsråden minutter etter den symbolske nøkkeloverleveringen fra forgjenger Liv Signe Navarsete (Sp).
Ambisjonene er der, men metodene gjenstår å klekke ut.
Er det noe den forrige regjeringen ble kritisert for, var det for svak styring med it-politikken.
- Hvilke grep tar du, Jan Tore Sanner?
- Jeg mener det ble gjort en god jobb med stortingsmeldingen om it ifør sommeren. Nå er det viktig å se it-politikken i sammenheng med kommunereformen. Og jeg er opptatt av større gjennomføringskraft.
- Hvordan?
- Det må jeg få komme tilbake til. Nå skal jeg i første omgang få en oppdatering fra fagfolkene i departementet før vi kan komme i gang med å sette i verk vår it-politikk, svarer Sanner.
360 graders-rigg: Se vår interaktive presentasjon av Stortinget og regjeringen
Høyt på listen
Han avviser at digitaliseringen av forvaltningen og andre it-politiske oppgaver vil falle bakover i køen av oppgaver i det nye "superdepartementet" med 400 medarbeidere.
- Her har vi et godt team av statssekretærer. Ikke minst Paul Chaffey fra Abelia. Og her vil det være mye å hente på at it-kompetansen fra Fornyingsdepartementet kan jobbe sammen med folk som kan kommunereform, mener moderniseringsministeren.
- Og hvordan går du løs på den klassiske problemstillingen ed kommunal selvråderett for å få til et samspill mellom stat og kommune på it-området?
- Her er det snakk om å bryte ned silotankegangen. Og det er sentralt å få flest mulig over på felles plattformer.
- Dette er kjente takter fra forrige regjering. Vet du va som skal til for å få det til i praksis?
- Det må jeg få komme tilbake til. Her må vi ha en runde med oppdateringer i departementet, sier Sanner.
- Det høres nesten ut som om du overlater it-politikken til Chaffey?
- Nei, det er jeg som er statsråd og tar beslutningene, men jeg har god erfaring med å lytte til fagfolk, svarer statsråden.
Nybakt
Hans nybakte statssekretær Paul Chaffey er tilbakeholden med de store visjonene en halv time inn i den nye jobben.
- Sanner sier han skal lytte til deg for å finne de gode metodene for å få til samarbeid mellom stat og kommune og fagområder.
- Jeg har ingen metode på lur. En mirakeloppskrift på hvordan man skal forandre alt - den tror jeg ikke finnes. Derimot har jeg i 16 år jobbet ute i bedrifter og organisasjoner, og jeg har jobbet litt med ledelse. Det har gitt en pekepinn på hvordan man skal få til et samspill. Jeg håper det er verdifull kompetanse å ha med seg, sier Chaffey.
- Men hvilke tanker har du for it-politikken?
- Svært få. Det ligger gode ambisjoner i regjeringsplattformen, og nå blir jobben å finne ut hvordan man skal få til bedre og mer effektive tjenester uten mer dobbeltarbeid enn nødvendig.
Les også:
Overvåking tar halve justisbudsjettet