FORSVAR

Har plukket Mistral-missilene av de norske fartøyene og sendt dem til Ukraina

Norge forsterker våpenhjelpa til Ukraina for andre gang.

Mistral-missiler om bord på minesveiperen KNM Otra.
Mistral-missiler om bord på minesveiperen KNM Otra. Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
20. apr. 2022 - 08:25

Hittil har Norge bidratt med panservernvåpen, og nå har også luftvern blitt sendt til Ukraina.

Det er snakk om cirka hundre Mistral-missiler, og de er allerede ute av landet.

– Konflikten i Ukraina kan bli langvarig, og landet er avhengig av internasjonal støtte for å stå imot russisk aggresjon. Derfor har regjeringen besluttet å donere Mistral-luftvernsystem til Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en pressemelding onsdag.

– Ingen stor konsekvens

Mistral er et IR-heimende missil som produseres av franske MBDA. Det kan sammenlignes med et annet våpen som USA så langt har donert 1400 av til Ukraina, nemlig FIM-92 Stinger.

Også Mistral finnes i bærbar versjon («man-portable air-defense system», manpads), mens i Norge har de fram til nå vært fastmontert (Simbad) på de seks korvettene i Skjold-klassen, minesveiperne i Alta-klassen og minejaktfartøyene i Oksøy-klassen.

Ifølge forsvarsdepartementet vil det ikke ha en stor konsekvens for den nasjonale operative evnen å donere missilene.

SIMBAD er betegnelsen på to fastmonterte og manuelt opererte Mistral-missiler montert på fartøy. <i>Foto:  Torbjørn Kjosvold / Forsvaret</i>
SIMBAD er betegnelsen på to fastmonterte og manuelt opererte Mistral-missiler montert på fartøy. Foto:  Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

– Missilet skal fases ut av det norske Forsvaret, men det er fortsatt et moderne og effektivt våpen som vil være til stor nytte for Ukraina, heter det i meldinga.

På spørsmål fra TU vil ikke Sjøforsvaret kommentere hvor stor Mistral-beholdning de har, men uttaler at deres vurdering er at denne donasjonen vil ha lav påvirkning på deres operative evne.

4000 M72

Fra før har Norge donert totalt fire tusen panservernraketter av typen M72 LAW («lightweight antitank weapon») som produseres av Nammo på Raufoss.

Dette har skjedd i to omganger. 

De første to tusen panservernvåpnene ble vedtatt donert 28. februar og sendt sørover 3. mars. De siste to tusen rakettene ble sendt uten forvarsel i offentligheten, slik som nå. Forsvarsdepartementet meldte 30. mars at M72-ene var på plass i Ukraina.

Det var om bord i et slikt Airbus A320-fly fra Wizz Air at en mobiltelefon tok fyr i juni 2022.
Les også

Advarer etter mobilbrann på fly

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.