I 2015 ble det blant annet solgt snaut 150.000 amerikanske kjøleskap, 235.000 vaskemaskiner og en knapp million strykejern, støvsugere, bordvifter og andre mindre elektriske produkter i Norge. Til en totalverdi av over 32 milliarder kroner.
Samtidig går store mengder energi fløyten hvert år fordi mange av produktene trekker for mye elektrisitet.
Til tross for at EU de siste årene har innført en rekke regelverk med mål om gjøre produktene mer energieffektive og redusere energiforbruket.
Nå varsler Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) at de vil øke kontrollen med forhandlere av elektriske produkter, og innføre kontroller direkte i butikk.
Målet er å redusere antall ulovlige produkter på det norske markedet.
- Han tester elsykler på fulltid: Her er ekspertens fem elsykkel-tips
Store mengder energi
– Vi har tidligere tatt stikkprøver av produktenes dokumentasjon og salgmateriell, og blant annet oppdaget lyspærer som ikke tilfredsstiller kravene. Når vi nå i tillegg går i gang med butikkontroller, vil vi vi kunne avdekke om butikker og nettbutikker selger produkter som bruker mer strøm enn nødvendig, sier Anne Vera Skrivarhaug, avdelingsdirektør i NVE.
Bare i Sverige sløses hele 2 terawattimer elektrisitet bort hvert år, som følge av at folk kjøper elektriske produkter som ikke innfrir energikravene, viser en rapport fra 2015 utarbeidet av Nordisk Ministerråd.
I Norge er tallet trolig noe lavere, blant annet fordi vi er færre innbyggere, tror Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Likevel regner direktoratet med at energisløsingen er betydelig.
– Vi antar mellom 10 og 20 prosent av produktene ikke oppfyller energikravene. Vi antar at Norge kunne spart ytterligere mellom 1 og 2 terawattimer i året, dersom alle el-produkter på det norske markedet innfridde disse, sier seniorrådgiver Knut Knutsen i NVE til Teknisk Ukeblad.
Mange produkter, mye energi
Ifølge EU-kommisjonens beregninger vil kravene om Ecodesign- og energimerking føre til at EU- og EØS-land tilsammen vil spare 400 TWh fra 2020. Det tilsvarer en reduksjon i EUs energibruk på 5 prosent.
Energikravene har de siste årene ført til langt flere energieffektive produkter, som LED-lyspærer og støvsugere med bedre oppsugingsevne.
Kartlegginger som ble gjort da Ecodesign-direktivet ble innført, viste at hele 10-20 prosent av de elektriske produktene brukte mer energi enn direktivet krevde.
Hvis mengden ulovlige elektriske produkter holdes konstant, kan mengden tapt energi komme opp i 20 TWh i 2020.
Har ikke kapasitet
NVE har imidlertid en åpenbar utfordring, når de nå skal intensivere jakten på energisyndere.
Det finnes tusenvis av elektriske produkter fordelt på rundt 50 ulike produktgrupper på det norske markedet. NVE har de tre siste årene heller ikke hatt kapasitet til å gjøre tilsyn.
Det er bakgrunnen for at NVE nå jakter på en samarbeidspartner som kan gjøre tilsyn i elektronikk-butikker og gjennomføre dokumentkontroll hos forhandlerne.
Dokumentkontroll betyr at NVE krever å få utlevert en såkalt "samsvarserklæring" fra forhandler, hvor denne bekrefter at produktet bruker så lite energi som lovet.
NVE kan også be om å få se dokumentasjon fra produsenten.
– Vi ser etter kompetente miljøer som kan bistå NVE i tilsynsprosessen. Vi har gjort tilsyn selv, i den utstrekning vi har maktet med egne ressurser. Nå vil knytte til oss et kontrollmiljø, som gjør dette for oss, sier Knutsen.
Forventer funn
NVE har et mål om å gjennomføre mellom 50-300 tilsyn, i form av dokumentkontroller, og 30-50 tilsyn direkte i butikk i 2017.
– Vi forventer å finne at mellom 10 og 15 prosent av produktene ikke har nødvendig dokumentasjon, sier Knutsen.
Han tror den aktøren som får tilslaget vil bli godt rustet til å ta på seg tilsynsoppgaver for andre aktører i framtiden.
- Dette er en gylden mulighet for å få kompetanse til å bistå andre etater i tilsynsarbeidet, sier Knutsen.