INDUSTRI

Har tapt 2,2 milliarder på tre år

Elkem Solar.

RØDE TALL: Silisiumprodusenten Elkem Solar i Kristiansand sliter med å få endene til å møtes. Foto: Elkem Solar
RØDE TALL: Silisiumprodusenten Elkem Solar i Kristiansand sliter med å få endene til å møtes. Foto: Elkem Solar Bilde: Elkem Solar
12. sep. 2012 - 14:25

Overkapasitet i solindustrien fører til massenedleggelser av wafer- og solcellefabrikker verden rundt.

Her hjemme har REC legger ned på Herøya , mens de resterende aktørene sliter. Problemet er kort og godt at det produseres for mange solceller i forhold til det som er etterspurt.

Les også:

Kroken på døra for Rec i Norge

REC-rekord før nedleggelse  

Venter gjennombrudd for neste generasjon solenergi

Store tap

Disse problemene merker også Elkem Solar i Kristiansand. Fabrikken, som produserer superrent silisium til bruk i wafere ved hjelp av en egenutviklet metallurgisk prosess, har tapt 2,2 milliarder kroner på tre år.

Direktør Trond Sæterstad mener de store tapene har en naturlig forklaring.

– Dette er et stort industriprosjekt der vi har trappet opp produksjonen fra null til full kapasitet over disse tre årene. Parallelt opplevde vi bråstopp hos våre kunder og et dramatisk prisfall i hele industrien i løpet av fjoråret, sier han.

Les også: Her kommer Norges største solfangeranlegg

Står i stormen

Sæterstad spenner også setebeltene for en humpete vei framover.

– Kjøretakten vi hadde i 2011 var veldig bra. De ansatte har gjort en fantastisk jobb med å øke produksjonen og redusere kostnadene, men dessverre kom altså dette fallet i markedet. Det fallet har bare fortsatt, samtidig som det har forverret seg ytterligere, sier han.

– Hjelper det ikke at dere er under kinesisk eierskap?

– Hovedmarkedet er i Kina, og det gjør at vi har en tilstedeværelse i markedet. Samtidig er vurderingen vår at det i god tid fremover kommer til å være en svært vanskelig markedssituasjon for hele bransjen, sier han.

Les også:

– Når kineserne bestemmer seg for å ta et marked, så gjør de det

Solkraft dekket halvparten av Tysklands energibehov  

Egen teknologi

Like før nyttår permitterte bedriften en stor del av arbeidsstokken på grunn av den svake etterspørselen i markedet. Nå er hele arbeidsstokken på 225 ansatte tilbake i jobb.

– Fabrikken er på plass og vi har et konsept som vi mener er en del av fremtiden på solcellemarkedet. Selskapet er også solid med 60 prosent egenkapital. Miljøbelastningen vår er også vesentlig lavere enn hos fabrikker med konvensjonell teknologi, sier Sæterstad.

– I mai sa du til Teknisk Ukeblad at dere jobber med å øke silisiumproduksjonen fra 6000 til 7500 tonn i året. Er dette fremdeles planen?

– Vi er i planleggingsfase hvor vi nå gjennomfører engineeringarbeidet, men beslutningen om når vi skal gjøre det har vi ikke gjort på grunn av markedssituasjonen. Vi vurderer dette fortløpende, sier han.

Les også: Rødt lys kan doble effekten i solceller

Scatec satser på afrikansk sol

Nye solceller kan gi billigere strøm

Dette glasset produserer strøm  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.