ENERGI

Har tatt første steg mot solenergi som hentes i verdensrommet

Pentagon har sendt opp et solcellepanel, like stort som en pizza, i lav bane. Nå har den levert ti watt.

Et fremtidig anlegg for å fange sol i rommet skal kunne ligge i 36.000 kilometer fra jorden.
Et fremtidig anlegg for å fange sol i rommet skal kunne ligge i 36.000 kilometer fra jorden. Illustrasjon: U.S. Naval Research Laboratory
John Edgren, Ny Teknik
25. juni 2021 - 17:00

Utenfor jordens atmosfære kan solcellepaneler fange langt mer av den ubegrensede energien fra solen. Utfordringen som gjenstår er å finne en metode for å bringe strømmen ned til oss på bakkenivå – for nå er det første trinnet allerede gjennomført, melder CNN.

I mai sendte Pentagon opp et solcellepanel i lav bane, og nå har de klart å få testriggen til å levere ti watt. Fordelene med sol i rommet handler ikke bare om at panelet tilbringer mesteparten av døgnet i sollys. En medvirkende faktor er at du kan fange masse ekstra energi i form av blått lys, som har kort bølgelengde og reflekteres i alle retninger i atmosfæren.

Solcellepanelet, med en diameter på 30 centimeter, er en såkalt Photovoltaic Radiofrequency Antenne Module (PRAM). Den har blitt plassert på Pentagons drone X-37B, som gjør en runde rundt jorden på 90 minutter – og med en teknologi på plass for å overføre energi, kan rombaserte solcellepaneler betjene et bredt utvalg av steder.

– Den unike fordelen solenergisatellitter har over alle andre typer kraftkilder er muligheten for en global overføring. Du kan sende energi til Chicago og en brøkdel av et sekund senere kan du, om nødvendig, sende strømmen til London eller Brasil, sier Paul Jaffe, som er en medutvikler bak prosjektet.

En ordentlig rigg vil bli satt i en geosynkron bane i mye større avstand fra jorden. Ifølge Jaffe mener visse forskere at løsningen kan levere samme mengde strøm som et av våre største kraftverk, i form av flere gigawatt.

Håpet er at energien en dag kan bringes ned til jorden, og metodene som er foreslått er enten i form av mikrobølger eller med en enorm laser. Å bygge i rommet er utrolig dyrt, men på den annen side kan du lage kilometer med antenner uten å måtte ta hensyn til tyngdekraften.

Denne artikkelen ble først publisert på Nyteknik.

Kilowatt-jeger Bjarne Tveit har investert i jakten  på å redusere forbruket til eneboligen på Fevik utenfor Grimstad. Solceller i alle varianter – takstein, paneler, fangere, og en gigantisk solblomst i hagen.
Les også

Punget ut 450.000 kroner for Norges eneste solcelleblomst

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.